Hódmezővásárhely Párhuzamos kémhistóriák

« belépés
portál saját oldal

Párhuzamos kémhistóriák2012. február 24., péntek
a A

Következő történetünk két főszereplője ügynök, illetve kettős ügynök volt. E tanulmányban felbukkannak továbbá a nyugatnémet és az amerikai hírszerzés szolgálatai. Lesznek benne kombinációs játszmák és meghiúsult beszervezési kísérletek, és lesz benne egy család is, amelynek majd minden tagja ügynök lett. E dolgozat azonban elsősorban mégis az egyén és a hatalom viszonyáról szól. Arról az önmagából kifordult világról, amelyet szocializmusnak neveztek, és amelynek állambiztonsági szervezete az egyik legfőbb kiszolgálója volt a hatalom birtokosainak.

Egy vásárhelyi vízilabdázó története…


Volt egyszer egy csapat

A hozzáértők számára a hódmezővásárhelyi vízilabda életet nem kell bemutatni. A vásárhelyi vízilabdasport a ’30-as évekbeli megalakulását követően számos dicsőséges időszakot tudhat magáénak. Hódmezővásárhelyet nem véletlenül tekintették a magyar vízilabdázás egyik fellegvárának. A második világháborút követően hamar megtörtént a sportág talpra állása és ennek eredményeként alakult meg az ország egyik legrangosabb egyesülete. A sportág tehát Vásárhelyen újra virágzott, melynek népszerűségét az is demonstrálta, hogy volt olyan időszak, amikor a város egyidejűleg több csapattal is rendelkezett. Az 1949-ben megvalósuló összefogás eredményeként egy igazán nagy csapat jött össze, amely leggyakrabban a következő összeállításban szerepelt: Ruttay Gergely / Habram Nándor – dr. Hódy, Kékesi, Mucsi József , Marzsinai Zoltán, Török Sándor, Aczél Tibor, Ilosfalvi, Székely és Fraller. E csapat tagja volt még – Faragó Jánoson kívül – Oskovics László is, aki a későbbi történetünk egyik kulcsszereplője lesz. Volt tehát Hódmezővásárhelyen egy legendás csapat, amelyben időnként Gyuricza József, későbbi kétszeres világbajnok vívó és Gabányi László szintén későbbi válogatott kosárlabdázó is megmutatta magát. A következő történet e csapat nagyszerű kapusáról Habram Nándorról szól, aki ha nem abban az elátkozott világban adja fejét a vízilabdázásra talán – ahogy akkor tartották róla – egészen a válogatottságig vihette volna. De időközben történt valami, amely alapvető módon változtatta meg az életét…

A teljes dokumentumot ezen a linken keresztül tekintheti meg.

Melléklet - APPENDIX

gyorsmenü
Keresés:
Belépés:
Felhasználónév:
Jelszó:
Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat »

Impresszum

A portál és a megjelenített információk tulajdonosa:
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Eseménynaptár

«2017-01»
H K SZE CS P SZO V       12345678910111213141516171819202122232425262728293031


Dr.Card Orvosi időpontfoglaló

OIF

Adónaptár és számlaszámok

A 2016-os évre vonatkozó határidők, adófizetéssel kapcsolatos információk itt érhetők el!

Közérdekű bejelentés

A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása, illetőleg megszüntetése a közösség érdekét szolgálja.

Közvilágítás hibabejelentés


KOVIKA közvilágítás hibabejelentő
Hibabejelentés