Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

10 óra 10 perc – Holokauszt megemlékezés Hódmezővásárhelyen

Hatvannyolc éve 737 vásárhelyi polgárt hurcoltak el a helyi zsinagógából, annak ellenére, hogy a helyi közigazgatás megakadályozta a gettó felállítását. A templom órája ma is ezt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, mivel 1944 nyarán megállt az idő a vásárhelyi zsidóság számára. A
helyi hitközség és az Emlékpont által rendezett hétvégi megemlékezésen, június 24-én délután fél hattól Markovics Zsolt szegedi főrabbi vezetésével tartanak gyászistentiszteletet a mártírok emlékére, amelyen többek között emlékező beszédet mond Mandur László országgyűlési képviselő.

A helyi zsidó hitközség minden évben június utolsó hétvégéjén tartja az elszármazottak találkozóját és megemlékezését a vészkorszak mártírjairól. Az egykori zsidó iskolások otthontalálkozóját június 23-án, szombaton 17 órától rendezik meg a hitközség Szeremlei utcai imateremében.

A vasárnapi mártír megemlékezés-sorozat délután fél ötkor veszi kezdetét a Tuhutum utcai zsidó temetőben. „Az a bűntény, amely Shoah néven vált ismertté, a huszadik század eltörölhetetlen szégyenfoltja marad.” olvasható II. János Pál idézete a zsinagóga mögött álló Holokauszt kiállításon. Országosan, sőt Európában is egyedülálló módon a Hódmezővásárhelyi Zsidó
Hitközség emléktáblát állított II. János Pál pápának. A Holokauszt-megemlékezés részeként a katolikus egyházfő emléktábláját is megkoszorúzzák. A vásárhelyi zsinagógában gyászistentisztelettel emlékeznek a soá 470 vásárhelyi áldozatára június 24-én, vasárnap 17.30-tól.

Megszakítás