Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

107. Gazdabál Hódmezővásárhelyen

A tradíciók jegyében rendezték meg idén is a Gazdabált Hódmezővásárhelyen. Hétvégén a 107. alkalommal mulattak a térség gazdálkodói a Fekete Sasban, amelyre ezúttal még a tengeren túlról is érkeztek vendégek.

2013-ban a Gazdasági Egyesület két hétvégén keresztül tartotta gazdanapi rendezvénysorozatát. Múlt szombaton és vasárnap a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban változatos programmal várták az érdeklődőket, most szombaton pedig az egyesület lovas bandériuma vonult fel Vásárhely utcáin, akiket a helyiek a Kossuth téren köszönthettek.

A programsorozat méltó zárásának bizonyult a százhetedik Gazdabál, amelyen közel 500 vendéget köszöntött Almási István polgármester.

– Hódmezővásárhely egy tradíciót ápoló város. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy 60. alkalommal rendezzük meg az idén az Őszi Tárlatot, ami Hódmezővásárhelyhez hozzátartozik. Ennél régebbi kiállítássorozat egész Európában nincs. Én merem állítani, hogy ez a 107. Gazdabál szintén ebbe a sorba tartozik. Ennél régebbi gazdabálról, amely folyamatosan megrendezésre került nem hallani, ennél nagyobb sorozat úgy tűnik nincs – mondta Almási István polgármester.

Az ünnepi esemény nyitótánca az idén is a palotás volt, 1906-ban az első gazdabál is ezzel a tánccal kezdődött, amit azóta is tiszteletben tartanak. Ezúttal a Promenád Táncegyüttes tagjai mutatták be a tradicionális produkciót a közönségnek, akiket Koltai Zoltán nótaénekes és a Kankalin Néptáncegyüttes is szórakoztatott az est során. Idén több külföldi vendég is részt vett az eseményen, Kanadából és Torontálvásárhelyről is érkeztek bálozók.

A hagyományok mellett a jövő kiépítésére is nagy hangsúlyt fektet az egyesület, amelynek keretében az ifjú generáció támogatása az egyik legfontosabb cél. Idén Papp Lászlót, a Gregus Máté szakközépiskola mezőgazdasági szakos diák tanulmányait segítették.

– Immár több éve egy hódmezővásárhelyi fiatalnak ajánljuk fel támogatásunkat, annak érdekében, hogy tanulmányait és gazdálkodását tudjuk segíteni. Nagy örömömre szolgál, hogy idén a HISZK Gregus Máté tagintézményének tehetsége kapta ezt az 50 ezer forintot, amelyet tankönyvekre és mezőgazdasági eszközök beszerzésére fordíthat, és bízom benne a jövőben ebből boldogulni fog – mondta Benkő Zsolt, a Gazdasági Egyesület elnöke.

A hagyományokhoz híven az idén is megjelent az éjféli újság, amely az egyesület éves tevékenységét és a Gazdanap főbb eseményeit mutatta be. Idén is volt tombola, amelynek fődíja egy üszőborjú volt.

Megszakítás