Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

11, 7 milliárdos pályázati forrás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatatására

11, 7 milliárd forint áll rendelkezésre országosan a megváltozott munkaképességűek képzésére, illetve foglalkoztatatásuk támogatására. Egy-egy munkavállaló bérköltség-támogatását összesen hét-nyolcszázezer forint keretösszegig igényelhetik a vállalkozások. De egyéb kedvezmények is igényelhetők, a rehabilitációs kártyával rendelkező alkalmazottak után például 27% adókedvezmény is jár a munkaadóknak.

Ez év szeptemberében indult az a TÁMOP projekt, amelynek keretében 11,7 milliárd forint áll rendelkezésre országosan a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatatási támogatására. A pályázatból finanszírozzák a megváltozott munkaképességűek képzését, a vállalkozások pedig bérköltség-támogatást igényelhetnek a rehabilitációs ellátásban részesülő munkavállalók után.

– Rehabilitációs ellátásban részesülő személyek azok, akik 40% összegészség károsodást elért személyek.

– Azért rehabilitációs ellátás, mert itt a foglalkoztatási rehabilitáció a lényeges, nem orvosi rehabilitációról beszélünk. Vannak olyan betegségek, amelyek visszafordíthatatlanok, de azzal is kiválóan tud dolgozni az illető az adott munkavégzés területén. – árulta el dr. Bényi Krisztina, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének igazgatója.

A dolgozókat egy foglalkoztatás-egészségügyi szakorvos is megvizsgálja, ennek alapján dönt, hogy négy, hat, vagy nyolc órában foglalkoztassák a munkavállalót. Újdonság, hogy 2013. január elsejétől a négy órában foglalkoztatott megváltozott munkaképességűeknek a bérükön felül a rehabilitációs ellátás is változatlanul jár.

Egy-egy munkavállaló bérköltség-támogatására összesen hét-nyolcszázezer forint keretösszeg áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy egy négy órában foglalkoztatott dolgozó esetén akár 10-12 hónapon keresztül finanszírozná a pályázat az érintett munkavállaló fizetését.

Mind a foglalkoztatók, mind a leendő munkavállalók jelentkezését Hódmezővásárhelyen az Andrássy út 33. szám alatti TÁMOP irodában várják a szakemberek.

– Az ügyfelek beérkeznek, és egy megállapodást kötnek, hogy a projektben részt vesznek. Ott közlik, hogy milyen végzettséggel rendelkeznek, korábban milyen munkát töltöttek be. A foglalkoztatók pedig szintén egy internetes felületen tudnak egy adatbázisba kerülni – mondta dr. Bényi Krisztina.

További kedvezmény, hogy a rehabilitációs kártyával rendelkező alkalmazottak után 27% adókedvezmény is jár a munkaadónak, aki a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól is mentesül. Ez jelentős összeg is lehet, hiszen ha a dolgozók összlétszámának legalább 5%-a nem megváltozott munkaképességű, akkor a hiányzó kvóta erejéig fejenként 964.500 forintot kell befizetnie a munkáltatónak.

A helyi vállalkozóknak az önkormányzat a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervével közösen tájékoztató fórumot szervez, amely 2013. szeptember 26-án, 16 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal Dísztermében kerül megrendezésre.

Megszakítás