Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

11 településről érkeztek versenyzők a lovasterápiás versenyre

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a hódmezővásárhelyi  Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola az Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivált. A versenyre ezúttal is az ország számos pontjáról érkeztek sérült gyermekek, hogy megmutassák tehetségüket, elszántságukat.

Egyedülálló az országban, hogy egy iskola 12 éven át folyamatosan megrendezzen egy lovasterápiás fesztivált. A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskola volt az első az országban, amely felvállalta, és azóta rendszeresen szervezi a megmérettetéseket a sérült gyermekek számára. Később felkarolta a kezdeményezést a Magyar Lovasterápia Szövetség, így válhatott a program országossá.

– Lovasterápiás szakemberek a Magyar Lovasterápiás Szövetség égisze alatt rendszeresen továbbképzésen vehettek részt, de felmerült, hogy nincs lehetőség arra, hogy a gyerekek is rendszeresen találkozhassanak. Akkor még igazán nem tudtuk, hogy verseny, vagy fesztivál legyen. Az elnevezés maradt, de egyre jobban a verseny felé orientálódtunk, mert nagy igény van rá. A gyerekek borzasztóan szeretnek versengeni és szeretik megmutatni lovas tudásukat. Itt minden egy helyen megvalósul – mondta Kisné Hatvani Erika, lovasterapeuta, az Aranyossy Ágoston Általános Óvoda, Általános Iskola igazgató-helyettese.

Az idei megmérettetésre az ország 11 településéről érkeztek versenyzők – ők négy kategóriában indulhattak. Szerveztek számukra tárgyfelvételből és lerakásból álló szlalom pályát, de volt vezetett lovon végzett meghatározott tornafeladat, sőt lehetőség nyílt eszközös feladatsor futószáron történő végrehajtására és mód volt kimondottan gyógypedagógiai lovastornára is. A lovasterápiával komplex fejlődés érhető el a sérült gyerekeknél és a tanulási képességek is eredményesen fejleszthetők úgy, hogy a fiatalok mindezt nagyon élvezik.

– Tavaly kezdtem el, tetszik, mert sok érmet lehet nyerni – mondta Németh Anikó, az egyik versenyző.

A fesztivál megszervezésben nem csak az intézmény pedagógusai vettek részt, rengeteg önkéntes is segítette a munkát. A versenyen az iskola alapítványának lován kívül a Dél-alföldi Lovasudvar három patása is részt vett.  

 

Megszakítás