Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

117 km kerékpárút építése a Modern Városok Programban Hódmezővásárhelyen és térségében

A Kormány a Modern Városok Program keretében 2017. május 26. napján együttműködési megállapodást kötött Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatával a város további fejlődése és megújulása érdekében.

Ennek részeként határoztak a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatokról is.  A kormány és az önkormányzat a város és térségében 117 km hosszúságban külterületi kerékpárút kiépítéséről, és ezzel összefüggésben a térség turisztikai vonzerejének fejlesztéséről állapodott meg.

A megvalósítás előtti közgyűlési döntéshez turisztikai tanulmányra volt szükség, amit az Enrawell Consulting készített el. Szakértőik 2020. nyarán ismertették ezt a közgyűléssel. Az volt a feladatuk, hogy elsősorban aktív- és ökoturisztikai fókusszal megvizsgálják, mennyire megalapozott ez a kerékpárút fejlesztés és hogyan lehetne ezt úgy megvalósítani, hogy mind a térségi lakosok, mind pedig a térségbe messzebbről látogató turisták jól tudják ezeket használni, akár ingaforgalomra, akár a mezőgazdasági területekhez kötődő forgalomra, akár turisztikai céllal.  

A tanulmányt készítő cég munkatársai a terepbejárások után több mint 400 turisztikai értéket azonosítottak, határoztak meg. Ez alapján pedig úgy látták, hogy teljes mértékben megalapozott a tervezett kerékpárút-hálózat.

A nagyobb forgalmú utak mentén önálló kerékpárútak épülhetnek, ahol elkülönítik a kerékpárosokat a gépjárműforgalomtól, de lesznek ebben olyan szakaszok is, ahol a gépjárművek és a kerékpárosok egyszerre használják az utakat. Jelenlegi földutakat látnak el burkolattal, ez egyaránt jó a mezőgazdasági forgalomnak, de a kerékpárosoknak is. Ez amellett, hogy turisztikai értékeket tár fel, segíti az ingaforgalmat és a tanyavilágban élők életminőségét is javítja.

Noha a turisztika nagy hangsúlyt kap, a tervezett fejlesztés közlekedésbiztonsági célokat is szolgál és az utak egy része az ún. hivatásforgalmi kerékpárutak kategóriájába tartozik.

A tervezési feladatokhoz, előkészítéshez, kisajátításhoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium  737 millió forintot biztosított az önkormányzatnak. Az összesen 13 vegyesforgalmú és a 3 db tisztán  kerékpárút tervezésére 2020. végén beérkeztek az ajánlatok.

Az összesen 117 km hosszúságú fejlesztésből a leghosszabb szakasz 15,3 kilométeres lenne, és a vásárhelyi Kalmár Zsigmond utcánál véget érő önálló kerékpárúttól kiindulva Szikáncs településen keresztül Földeákig érne el. 9,5 kilométer hosszan épülne egy másik szakasz a keleti elkerülő úttól Erzsébetig. A 45-ös számú főút mellett a Barattyosig már megépült kerékpárút Ördöngősig folytatódna. A Rárósi út folytatásában, 6 kilométeres új szakasszal, Derekegyház és Szegvár is elérhető közelségbe kerülne a biciklivel közlekedők számára. A Tisza töltésén Mártélytól délre 11 km hosszúságban készülne új út.

A Hódmezővásárhely-Földeák, Hódmezővásárhely-Erzsébet és a Barattyos-Ördöngös szakaszon kétirányú 2×1 haladósávos kerékpárút épülne, míg a vegyesforgalmú utakat 4-5,5 m szélességben, az adottságok és a tervezett forgalom függvényében tervezték meg.

Sajtómegjelenések / Print

PR cikk Vásárhelyi Valóság 20201204

Hirdetés Vásárhelyi Valóság 2020 12 04

Hirdetés Vásarhelyi Valósag 2020 12 18

Sajtómegjelenések / Online

Sajtómegjelenések / plakát

Vásárhely kerékpárutak plakát:

Sajtómegjelenések / közösségi média

Vásárhelyen két keréken címmel készült kisfilm a Facebookon:

Vásárhelyen két keréken II. címmel készült kisfilm a Facebookon:

Galéria / kisfilmek

Vásárhelyen két keréken – A kerékpár közlekedési eszköz, a kerékpározás azonban nem csak közlekedés, sport, kikapcsolódás, akár életforma is. Csányi Róbert, triatlon edző szenvedélyesen beszél a kerékpározásról. Hódmezővásárhelyen egyre többen ülnek nyeregbe, már-már holland szintet értünk el ebben. A biciklizés feltételei várhatóan tovább javulnak majd, hiszen a Modern Városok Programban 117 km hosszúságban épülhetnek új kerékpárutak, vagy kerékpározásra is alkalmas mezőgazdasági útszakaszok.

Vásárhelyen két keréken II. – Talán nincs még egy olyan város Magyarországon, ahol ennyien bicikliznének. Hódmezővásárhelyen hamarosan tovább javulnak a kerékpározás feltételei, 117 km hosszúságban épülhetnek új kerékpárutak, vagy kerékpározásra is használható vegyes forgalmú útszakaszok.

Galéria / PR riportok

Galéria / rádiós PR riport

Rádiós PR riport a kerékpárút fejlesztésről

Galéria/TV spot:

Kapcsolat

  • Kapcsolattartó személy: Kovács Ferenc
  • Email: kovacs.ferenc@hodmezovasarhely.hu
  • Telefon: 62 530 100/246
Megszakítás