Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

1,2 milliárd forintra lehet pályázni a tanyafejlesztési program keretében

Augusztus 7-éig a térségi fejlesztésektől a tanyagazdaságok korszerűsítéséig terjedően négy célterületre pályázhatnak az idei tanyafejlesztési program keretében az önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok, kistérségi társulások, valamint a tanyás gazdaságok. A program elsődleges célja a tanyai létforma megőrzése. A fejlesztésekre összesen 1, 2 milliárd forint áll rendelkezésre.

1, 2 milliárd forint pályázati forrással segíti a Vidékfejlesztési Minisztérium a tanyai létforma megőrzését, a tanyán élő őstermelőket és mezőgazdasági vállalkozókat. A tanyafejlesztési program keretében többek között önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyás gazdaságok pályázhatnak külterület, illetve a tanyagazdaságok fejlesztésre.

884 millió forint értékben települési és térségi fejlesztések megvalósítására pályázhatnak az önkormányzati és a kistérségi társulások. A cél elsősorban a tanyai termékek piacra jutásának elősegítése.

Összesen 225 millió forint áll rendelkezésre a jelenleg működő tanyagazdaságok fejlesztésére, itt egyenként 2, 2 millió forintra pályázhatnak a gazdálkodók.

– Elsősorban a pályázat célja a meglévő tanyaépület, illetve a gazdasági célú épületek felújítása, gépek, kisgépek, eszközök beszerzése, szaporító anyag, illetve állatállomány kialakítása, bővítése. Ezen kívül nagyon fontos, hogy a tanyagazdaságok energetikai megújítására is van benne célterület, illetve az egészséges ivóvíz beszerzéséhez szükséges létesítmények beruházására – összegezte Benkő Zsolt települési képviselő.

Ezen kívül a szennyvízkezelés kialakítása, a vagyonbiztonsági eszközök beszerzése, illetve a tanyató kialakítása is szerepel a célterületek között.

75 millió forint összértékben tanyagazdaságok indítására is be lehet nyújtani pályázatot, illetve 50 millió forint összegben villany nélküli tanyák egyéni fejlesztésére is lehetőséget ad a program.

A pályázatokat elektronikusan kell benyújtani, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, azaz a NAKVI honlapján.

– Július 8-ától egészen augusztus 7-éig várja a NAKVI ezeket a pályázatokat elektronikusan, és a pályázatok véglegesítése után, ami augusztus 7-e éjfél, ezeket a pályázatokat három napon belül papíralapon is be kell nyújtani – mondta Benkő Zsolt.

A pályázati feltételekről, a finanszírozás módjáról és mértékéről, illetve minden egyéb tudnivalóról a http://www.nakvi.hu/www.nakvi.hu című honlapon, vagy a Polgármesteri Hivatal Pályázati Tanácsadói Irodájában, a földszint 13/A szobájában kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

Megszakítás