Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

120 évvel ezelőtt tették le a városháza alapkövét

„… azon reményben élünk, hogy e díszes épületből áradnak ki a város emelkedésére, fejlődésére, jólétének, boldogságának felvirágoztatásának előmozdítására vonatkozó határozatok, intézkedések” – e sorokkal kísérve tették le 120 esztendővel ezelőtt a városháza alapkövét.

120 éves a hódmezővásárhelyi Városháza épülete – erről beszélt a közgyűlésen a képviselőknek dr. Kószó Péter alpolgármester, még a napirendi pontok megtárgyalása előtt, aki egy 1936-os Csongrád vármegyéről szóló kötetben érdekes adatra bukkant. Itt olvasható az is, hogy 1892. március 14-én helyezték el azt az üvegbe és vaskazettába tett alapkövet, amelyet az akkori címzetes főjegyző szavaival együtt tettek le a mostani márványok alatt. 

Dr. Kószó Péter ennek sorait idézte, abban a reményben, hogy mintául szolgál a jelen nemzedékeinek, az, ahogyan eleink gondolkodtak Hódmezővásárhelyről és annak politikájáról.

– „Midőn e városháza alapkövét ezen iratunk elhelyezésével letesszük, azon reményben élünk, hogy a századokon keresztül fennálló, e díszes épületből áradnak ki a város emelkedésére, fejlődésére, jólétének, boldogságának, felvirágoztatásának előmozdítására vonatkozó üdvös, igazságos határozatok, intézkedések. Kérjük az isteni gondviselést, hogy e várost és közösségét óvja meg minden bajtól – idézte dr. Kószó Péter alpolgármester Kmetykó József, egykori címzetes főjegyző szavait.

Bár az idézet a békesség, a viszálykodás nélküli együttélés és politizálás reményének vágyával folytatódik, dr. Lázár János polgármester reagálásában a közviszonyok ellentmondásaira is felhívta a figyelmet, hiszen történelmi tény, hogy az alapkő letételét követően, két év múlva felépült a városháza, amelyet néhány hónapon belül a Szántó Kovács János mozgalom hívei vertek szét.

Megszakítás