Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

1300 milliárd az agráriumnak

A kormány 1300 milliárd forintot különített el az agráriumnak – mondta Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Hódmezővásárhelyen. A pályázatok kétharmadát már kiosztották a gazdáknak. A forrásokkal elsősorban a kis- és közepes gazdálkodókat támogatja a kormány.

 

– A pályázati pénzek 80 százaléka a kisüzemeket kell, hogy segítse, a nagy üzemek pedig maximum 20 százalékát kaphatják meg ezeknek a forrásoknak. Ha valaki emlékszik rá, nagyon komoly politikai felháborodás volt, hiszen a MOSZ érdekképviselete, akik a kamarai választásokon is indulnak, az összefogás listája ellen, ők azt mondták, hogy ez a százalékos arány nem jó. A nagy gazdaságok a legversenyképesebbek Magyarországon, őket kell támogatni. A kormány ezzel szemben azt gondolja és az Agrárkamara jelenlegi vezetése is ezt a politikát támogatja, hogy a beruházási pénzeket elsősorban a kis- és közepes családi vállalkozások számára kell biztosítani – emelte ki Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Hódmezővásárhelyen.

 

A mezőgazdaság gerincét a kkv szektor alkotja, mivel ezek a legnagyobb foglalkoztatók. Mint kiderült, az elkövetkezendő időszakban is számíthatnak a gazdák újonnan megjelenő pályázatokra. Szó volt még a közelgő, november 3-ai kamarai választásokról is, mivel 5 év elteltével ismét a tagok dönthetnek arról, hogy milyen vezetés valósuljon meg a jövőben.

 

– Ha azt akarjuk, hogy valóban az új közös agrárpolitikával támasztott követelményeknek meg tudjunk felelni, hogy szintén igénybe tudjuk venni a forrásokat, ahhoz egy jó csapatra, egy erős tanácsadói hálózatra van szükség. Mi a választás tétje? Meggyőződésem, hogy ez a választás ez nemcsak személyekről szól, hanem értékválasztás is, hogy akarjuk-e a kis- és közepes gazdaságok támogatását? Akarjuk-e a vidék népességének a megtartó erejét és a vidék megtartó képességét növelni? – hangsúlyozta Jakab István, a MAGOSZ elnöke.

 

A MAGOSZ 17+2 szakmai szervezettel kötött megállapodást, így a teljes agrárium: a termeléstől az élelmiszer feldolgozó iparérdek képviseletén keresztül, a nagykereskedőkkel bezárólag jött létre egy összefogás, amely a választásokon 19 megyében állított listát. Jakab István kiemelte: az összefogás az, ami erőt ad annak, hogy a magyar vidék végre egységesen kiálljon az ügyei mellett. A listás választás részleteiről minden kamarai tagot értesítenek levélben. 

 

Megszakítás