Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

142 millió forintos fejlesztés az NLG-ben

Már javában tart a Németh László Gimnázium, Általános Iskola teljes felújítása és kibővítése, amelyre az önkormányzat 142 millió forintot különített el. A helyszínen sajtónyilvános bejárást tartott ma Hegedűs Zoltán alpolgármester, Balázs József tankerületi igazgató és Árva László, az oktatási intézmény igazgatója. A teljes rekonstrukción túl a létesítmény két új természettudományos tanteremmel is bővül.

 

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola most egy teljes rekonstrukción megy át, annak ellenére, hogy már tavaly az épület hőszigetelést és új nyílászárókat kapott. Idén belső munkálatokkal és bővítéssel folytatódik a beruházás, amelyre az önkormányzat 142 millió forintot különített el.

„A belső nyílászárók és az összes vizesblokk megújul, valamint a tornatermi öltözők, az étterem, illetve ennek a kiszolgáló helyiségei. A mintegy nyolcezer négyzetméteres felület új festést és padlóburkolatot kap. Lényegében egy teljesen felújított iskolába jöhetnek szeptember 1-től a diákok”- tájékoztatott Hegedűs Zoltán alpolgármester.

Balázs József tankerületi igazgató kiemelte, fontos szempont volt, hogy otthonos környezetben egy modern, korszerű intézményben folytathassa tanulmányait a több, mint ezer diák. Mint kiderült, a fejlesztések irányáról az alpolgármester és a helyi tankerületi igazgató kikérte a diákönkormányzatok véleményét is. A fiatalok az ebédlő és a rámpa felújítását javasolták, amelyet beütemeztek a munkálatokba. Az iskolai bútorok beszerzéséről mára tankerület gondoskodik.

„A nyári időszakban most épületbővítésről is szó van, mivel két tanterem kialakítására kerül sor, ennek a teljes körű bútorozását vállalta a tankerületi központ, amely mintegy 2,2 millió forint értéket jelent. A teljes felújítási költség, amire a nyári karbantartási keretből elkülönítettünk, az mintegy 5,5 millió forint, amit az intézményre fordítunk” – emelte ki Balázs József, a helyi tankerületi igazgató.

Árva László, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az önkormányzat támogatásán túl van egy szakmai plusz is az létesítmény életében. A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány állami támogatásából nem csak az egyetem fejlődhet, hanem két Csongrád- megyei középiskola is: a Radnóti és a Németh László Gimnázium. Ez a program azt a célt szolgálja, hogy minél több középiskolás kapcsolódjon a szegedi orvosi egyetem tudományos vérkeringésébe eleinte hallgatóként, majd kutatóként.

„Most ennek a részeként a természettudományi előadónak az átalakítása is megvalósul, amely az Öveges Labor része. A természettudományi előadó kap egy labor funkciót és ennek a kiváltására pedig a nyugati oldalon lévő nyitott terasznak a beépítése valósul meg. Ennek a beruházásnak az eredményeként két új terem lesz kialakítva, amely ennek a programnak a céljait is szolgálja majd”- tájékoztatott Árva László, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatója.

A munka minden szinten látványos fázisához érkezett, ami azonban még később egy nagyszabású bővítéssel tovább folytatódik majd. A Modern Városok Programnak köszönhetően ugyanis kormányzati támogatásból egy teljesen új szárny építésére 1 milliárd forintot nyert a város. Az erről szóló tervek már elkészültek.

 

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Megszakítás