Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

20 keramikus 6 hétig alkot Hódmezővásárhelyen

Nagykorú lett a vásárhelyi kerámia szimpózium, hiszen immár 18. alkalommal rendezik meg – hangsúlyozta Almási István Hódmezővásárhely polgármestere az idei hathetes program megnyitóján. A nemzetközi csapat tagjai gyárlátogatáson ismerkedtek az Imerysben található anyagokkal és technológiákkal. A művészek azonban nemcsak itt, hanem a város valamennyi kerámiával foglalkozó üzemében dolgozhatnak majd.

A hétezer éves kerámiamúlttal büszkélkedő Hódmezővásárhelyen a Majolikagyár és a népi fazekasság is meghatározó volt, de a város 18 évvel ezelőtt új útra tért, a modern, művészi kerámiák megalkotására – idézte fel a kerámia szimpózium indulását Almási István polgármester.

–         18 alkalom, nagykorúvá vált a szimpózium. Ebből is látszik, hogy Hódmezővásárhely egy hagyományápoló, a hagyományt továbbörökítő és művészetkedvelő város – tette hozzá.

Mától húsz művész kapott lehetőséget arra, hogy a település kerámiával foglalkozó gyáraiban kísérletezzen az anyagokkal.

– Nem az a cél, hogy a kortárs művészek folytassák a hagyományokat, hanem felhasználjuk a helybeli gyárak anyagát, gazdagságát, technológiai sokféleségét. Azt itt tapasztaltakat aztán mindenki beleépíti a saját technológiai és művészi kultúrájába – mondta Pannonhalmi Zsuzsanna Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a kerámia szimpózium főszervezője.

A vásárhelyi kerámia szimpózium egyik nagy motorja Schleiffer Ervin volt. Az általa alapított gyárat 2004-ben egy francia cégcsoport vásárolta meg, de a vezetés számára, azóta is létfontosságú a művészek támogatása. Az ipar és a művészet ugyanis hatnak egymásra.

 – Az általános anyagokon kívül olyanokat biztosíthatunk, amelyek csak az iparban ismertek, a képzőművészetben nem nagyon. Olyan lehetőségeket ajánlhatunk a művészeknek, melyeket a többiek nem tudnak megtapasztalni sem itt, sem külföldön – mondta Kurucsai Ferenc, az Imerys ügyvezető igazgatója.

A ma már nemzetközivé vált kezdeményezésnek idén török, szlovák, cseh, francia és amerikai résztvevője is van. Formanak Zsuzsa San Paolo és a Budai Rajziskola után jutott el Hódmezővásárhelyre.

– Ezek a gyárlátogatások annyira inspiratívak, hogy azt gondolom, nem érdemes feltétlenül tervekkel érkezni – mondta Formanek Zsuzsa iparművész.

A 18. kerámia szimpózium az Európa közepe címet kapta. A téma feldolgozására a részvevőknek 6 hetük van.

 

Megszakítás