Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

20 millió forintból restaurálják a szerb ortodox templom ikonosztázát

20 millió forintból restaurálják a vásárhelyi szerb ortodox templom egyik ékkövét, az ikonosztázt. A felújítást a Nemzeti Kulturális Alap és az önkormányzat közösen finanszírozza.

A Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program keretében tavaly megújult a szerb ortodox templom külső homlokzata, tető- és toronyszerkezete, mennyezeti freskói és belső díszítő festése. A felújítás akkor nem érintette a templom ékkövének számító ikonosztázt, vagyis a templomszentélyt a templomhajótól elválasztó, képekkel ellátott falát. Ezt most 20 millió forintból restaurálják.

– Ennek a felújítására Almási István polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő kérelmet írt Balog Zoltán miniszternek a tavalyi év során, aki miniszteri keretéből a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül segíti ennek az ikonosztáznak a javítást. Ez vissza nem térítendő támogatást jelent. A projekt összköltsége azonban ennél magasabb. Hódmezővásárhely Önkormányzata ezért képviselői határozatban további 11, 5 millió forintot biztosított a beruházáshoz – mondta Kéri Enikő, a Városfejlesztési Iroda ügyintézője.

A beruházás az 1800-as évektől folyamatosan alakuló ikonosztáz teljes körű restaurálást érinti, beleértve a táblaképek, az aranyozott fafaragványok és az oszlopok javítását is. A templomhoz hasonlóan az ikonfal is műemléki védettség alatt áll, ezért a munkát alapos kutatómunka előzte meg. Ennek keretében a szakemberek az alkotásokon úgynevezett kutatóablakokat helyeztek el.

– Egy restaurálási tervet kellett elkészíteni, ezt segítették a kutató ablakok. Ezek megtisztított területeket jelentenek, amelyeken keresztül azt próbálták rekonstruálni a szakemberek, milyen festékrétegek találhatók az alkotásokon, és milyen munkálatokat szükséges elvégezni ahhoz, hogy az ikonosztázt újra teljes pompájában láthassák a jövőben Hódmezővásárhely lakosai – tette hozzá Kéri Enikő.

Az ikonosztázt részeire bontják és úgy szállítják el a restaurátor műhelyekbe, így a felújítás a hitéletet nem befolyásolja. A kivitelezés hat hónapot vesz igénybe, és a tervek szerint tavaszra fejeződik be.

Megszakítás