Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

200 fiatal vett részt egészségügyi szűrésen a Csresnyés Kollégiumban

Kétszáz fiatal egészségügyi állapotfelmérését végezték el a Cseresnyés Kollégiumban. „A 12 – 19 éves korosztály viszonylag jó egészségi állapotban van” – mondta a vizsgálatot végző szakember, aki mindössze négy rendellenes vércukorszint-értéket szűrt ki a vizsgálatok során.

A Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány több mint kilencmillió forintot nyert egészségfejlesztési programjának megvalósítására. Ennek keretében többek között egészségügyi felméréseket is folytatnak. A TÁMOP pályázat keretében a Cseresnyés Kollégiumban harmadik alkalommal végeztek szűrővizsgálatot. Összesen kétszáz, 14 és 19 év közötti fiatal testtömeg-indexét, testzsír-értékét valamint vércukorszirtjét határozták meg.

– A 12 – 19 éves korosztály viszonylag jó egészségi állapotban van, de ez az az életkor, amikor a szervezet regeneratív állapotban van. Fiatalok, regenerációra képes minden szervük, viszont ez az az életkor is, amikor megalapozzák, hogy 20 éves kor fölött, fiatal felnőttkorban bizonyos betegségek felszínre kerüljenek vagy kialakuljanak – mondta dr. Borda Stefánia gyermekgyógyász, iskolaorvos.

A szűrőprogram célja, hogy a gyerekek felelősséget érezzenek a saját egészségükért, és tegyenek a betegségek megelőzéséért.

Az eddigi mérések során az iskolaorvos négy kiugró vércukor értéket talált, ezekben az esetekben életmód tanácsokkal látta el, és a megfelelő szakorvoshoz irányította tovább a tanulókat.

Megszakítás