Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

200 katona hazatért, 190 útnak indult

Afganisztánból és Szarajevóból hazatérő több mint 200 katona ünnepélyes visszafogadására és további 190 fős, afganisztáni misszióba készülő állomány búcsúztatására került sor a Zrínyi Miklós Laktanyában. Az eseményen a honvédség vezetői és Simicskó István államtitkár is jelen voltak.

A Magyar Honvédség kötelékéből több mint ezer fő 13 országban, 10 misszióban teljesít külföldi szolgálatot. A folyamatos külszolgálatok hat hónapos váltásokban cserélődnek. Kedden az Afganisztánból hazaérkező 45 katonát és a Szarajevóban szolgálatot teljesített 160 fős állományt köszöntötték a hódmezővásárhelyi laktanyában. Az ünnepségen elbúcsúztatták az afganisztáni Baghlan tartományba induló újjáépítési csoport 190 fős állományának következő váltását is. 

– Ha távollévő katonák visszatérnek az mindannyiunk számára öröm, hiszen épségben, egészben, tisztességben elvégezték a rájuk bízott feladatot. Örülünk, hogy hazaértek. Önök egy nagy család, a Magyar Honvédség családjának tagjai, akik kiutaznak külföldi szolgálatra, s nagy feladat előtt állnak. Ugyanazt kívánjuk: épségben, egészségben, tisztességben térjenek majd haza – mondta Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

Az ünnepségen elismeréseket is átadtak, többek között néhányan tűzharcban való sikeres részvételükért vehettek át kitüntetéseket. A konfliktusok részleteit titkosan kezelik. Az Afganisztánba kiutazó újabb állományra is kemény munka és nehéz misszió vár.

– Ez a 12. váltás akiktől elbúcsúztunk. Ez egy folyamatos tevékenység. A szövetség tervei szerint 2014-ben legkésőbb be kell fejezni ezt a fajta tevékenységet Afganisztánban. Bízzunk benne, hogy Baghlan tartományban is megérnek a körülmények és a helyzet, hogy az afgán nép kezébe tudjuk adni saját sorsuk alakítását – mondta Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese.

A Magyar Honvédség a külföldi szolgálat terén a közeljövőben nem tervez változtatást, hosszútávon az ország a NATO-val és az Európai Unióval egyeztetve, a biztonsági helyzet függvényeként alakítja ki missziós tevékenységét.

Megszakítás