Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

2013-ban is folytatódik az EVP melanoma-kockázat csökkentési programja

Idén is folytatódik az Egészséges Vásárhely Program melanoma-kockázat csökkentési programja – Hódmezővásárhelyen 2009 óta fordítanak kiemelt figyelmet arra, hogy a nyári időszakban felhívják a lakosság figyelmét a nyári napégés és a melanoma kialakulásának kockázataira. Az elmúlt években több ezer tájékoztató anyagot osztottak szét a város szolgáltatóintézményeiben, nagy hangsúlyt helyezve – a gyermekek és fiatalok védelme érdekében – az oktatási intézményekre.

A lakosság figyelmét idén is szórólapok útján hívják fel a káros napégések veszélyeire, valamint a megelőzés fontosságára – a melanoma az egyik legveszélyesebb, a bőrsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat. Keletkezhet már meglévő anyajegyből, különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (pl.: erős UV sugárzás), de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is. Minél felületesebb a melanoma, annál nagyobb a gyógyulás esélye; így fontos, hogy idejében felfedezzük a betegséget, valamint hogy óvjuk bőrünket a káros hatásoktól.

Az összes rákos megbetegedés 40 százaléka bőrrák, melynek bár mindössze 10 százaléka melanoma, ám ez adja a bőrrák miatti halálozás több mint 85 százalékát. A melanomás esetek száma az egész világon szaporodik, elsősorban a fehér bőrű lakosság körében. A melanoma általában sötétbarna vagy fekete, kezdeti stádiumban a bőrfelszínben helyezkedik el, később előemelkedik, benne esetleg csomó tapintható. Az anyajegyek száma is befolyásolja, hogy lesz-e valakinek melanomája: akin nagyszámú anyajegy van, annak nagyobb az esélye a bőrrák kialakulására.

Megszakítás