Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

22 új beruházás a Modern Városok Programban

Hódmezővásárhelyen talán a Tisza szabályozása és a vasút megépítése volt olyan hatással a város életére, mint amilyen az elmúlt évek fejlesztései – jelentette ki Hegedűs Zoltán alpolgármester. 165 milliárdos beruházás zajlott, zajlik. Ezek közül kiemelten fontos a Modern Városok Programban az a 22 új projekt, amelynek a megvalósítása, illetve az előkészítése már most is folyamatban van.

 

A Modern Városok Program 22 új projektje meghatározó a város életében, hiszen a 47-es út négysávosításától Debrecen és Szeged között, egészen a laktanya fejlesztéséig, majdnem minden területet érinti. Tartalmazza az oktatásügyet, a kultúrát – az agrárképzéstől az egészségügyig -, amely fontosak a városnak – fogalmazott Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere, azzal kapcsolatban, hogy megjelent a várost érintő kormányhatározat a Modern Városok Programról.

 

– A 22 projektben eddig is történtek előkészítési munkálatok, hiszen az új könyvtár esetében a tervpályázat hamarosan megjelenik. Bemutatták a Bethlen Gábor Református Gimnázium fejlesztési terveit, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola esetében már építési engedély van a bővítésre, és még az idén megindulhat a közbeszerzés kivitelezése, és jövő tavasszal pedig a munkálatokat is szeretnénk elindítani. A szakképzési centrum, Kalmár Zsigmond Szakközépiskolája, Eötvös József Szakgimnáziuma, illetve a Cseresnyés Kollégium esetében pedig a tervezésre előkészítettük a közbeszerzést, hamarosan meg fog jelenni.
A Minőségi Lakáscsere Programról a közgyűlés döntött, illetve a kerékpárút előkészítésében zajlik a tervezés – magyarázta.

 

 A 47-es út négysávosításának tervezésére közbeszerzési eljárás elindult. A tram-train, is fontos része a Modern Városok Programnak. Elindult a tervezése a Békéscsaba-Szabadka közötti vasúti fejlesztésnek. Erre egy külön kormányhatározat 1,6 milliárd forintot különít el. A város Ipari Parkjának a fejlesztése, 100 ha bővítésről szól. Lényegében a fejlesztési terv elkészült, néhány apró infrastrukturális egyeztetés van hátra. A mezőgazdasági feldolgozóipar visszatelepítésére a helyzetelemzést elkészült. Honvédségi fejlesztések jelenleg is zajlanak, 2,6 milliárd  forintot fordít a Honvédelmi Minisztérium a laktanyai fejlesztésére.

 

– Az új honvédelmi szakközépiskola az Ady Endre utca végén, a volt Démász telephelyen lehetne. Nagyon jó helyen található, a városközponttól sincs messze, a laktanyához kimondottan közel van, és a közlekedés is jól megoldott. Az 1,5 ha-os terület minden szempontból megfelelő. Együttműködési megállapodás születik majd arról, hogy a kórház katonákat lásson el. Ennek az aláírása várhatóan még az idén meglesz. Az agrár felsőoktatással kapcsolatban egy ösztöndíjprogram tervezetet is készítettünk. Ezt már felterjesztettük javaslattételre – sorolta Hegedűs Zoltán.

 

Ez a 22 új projekt még nagyobb lendületet a városnak, jelen pillanatban is 32 helyszínen zajlanak beruházások Hódmezővásárhelyen. A Modern Városok Program pedig azt jelenti, hogy a következő években ezen helyszínek száma nem csökken, hanem szaporodik. Lendületesen fejlődik Hódmezővásárhely, mind a Területi Operatív Programnak, mind pedig a Modern Városok Programnak köszönhetően – tette hozzá.

 

Fotó: a Németh László Gimnázium, Általános Iskola látványterve

Megszakítás