Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

240 millióból épül újjá a Nádor utcai Óvoda

Újjáépítik a Nádor utcai Óvodát, hogy az épület megfeleljen a 21. század követelményeinek. A régi helyett egy modern, kétszintes épületet terveznek, amely a jelenleginél több gyermek ellátására lesz alkalmas. A 240 millió forintba kerülő beruházás jövő év első felében kezdődhet el, melynek felét pályázati, felét önkormányzati forrás fedezi.

Hódmezővásárhelyen tovább folytatódik az oktatási intézményeinek fejlesztése. Már megújult a Klauzál utcai Óvoda, a Varga Tamás és a Németh László Általános Iskola, a Vásárhelyi Integrált Szakképző Központ, valamint a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolának helyet adó létesítmény. A legújabb tervek szerint a sort a Nádor utcai Óvoda követi, ahová több mint 100 gyermek jár, de számukra már nem a legmegfelelőbbek a feltételek.

– Ezt az épületet annak idején egy lakóházból alakították ki. Ebben működik most az óvoda. Ha azt nézzük, az állapota nagyon leromlott, éppen ezért ezt az óvodát választottuk ki, melynek meg kell újulnia. Ezt az épületet nem is felújítjuk, hanem újjáépítjük – mondta Almási István polgármester.

Az óvodát a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás működteti, amely a felújításra pályázaton a Dél-Alföldi Opertív Program keretében jelentős összeget nyert. Ám az intézmény újjáépítéshez ez az összeg nem lett volna elég, ezért az önkormányzat saját forrásából egészítette ki.

– Az igényelhető támogatás maximum 120 millió forint. Ez 95 %- os támogatást jelentene, de az önkormányzat úgy döntött, hogy nem felújít, hanem újjáépít, és éppen ezért még 120 millió forintot hozzátesz a meglévő összeghez. Így tehát 240 millió forintból fog egy kétszintes óvoda épülni a Nádor utcában. Ezen kívül bővülni is fog, mert jelenleg négy csoport helyett öt befogadására lesz majd alkalmas – tette hozzá Almási István.

A beruházás jövő év első felében kezdődhet el és a tervek szerint másfél évig tarthat. Ahhoz, hogy a közbeszerzési eljárások elindulhassanak, a szerződések megkötése szükséges, amelyek most zajlanak. Az önkormányzat azt szeretné, hogy az építkezés ideje alatt se csorbuljon a nevelési munka az óvodában, ezért lakossági fórum keretében egyeztetésre hívja majd a szülőket.

Megszakítás