Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

25 kilogramm trotilt robbantottak fel a tanfolyamon

Robbantási szakemberek felkészítése és vizsgáztatása zajlik a hódmezővásárhelyi 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljnál. A tanfolyam gyakorlati feladataira a sándorfalvi kiképzőtéren került sor.

Öt helyszínen közel 25 kilogrammnyi trotilt használtak fel tegnap a sándorfalvi gyakorlótéren, ahol 56 robbantási szakember gyakorlati képzése zajlott.

– Egy előírás meghatározza, hogy minden év márciusában és októberében a Magyar Honvédség robbantási tevékenységet folytató foglalkozásvezetőinek szakmai felkészítését végre kell hajtani, ezért szerteágazó és nehéz a munkánk. Ez egy kéthetes tanfolyam, ahol a résztvevők a robbantás alapfogásaival ismerkednek meg, valamint a robbanóanyagok kezelésének szabályaival, földrobbantási fogásokkal, illetve különböző szerkezeti elemek robbantásával – mondta Zsóri Ferenc, a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj gyakorlatvezetője.     

A tanfolyam résztvevőinek elméleti felkészítése után, hosszas előkészítő és összeszerelő munkák következtek. A hely kimérését, a töltetek elkészítését és a kábelezést követően hajtották végre a robbantásokat. Több részfoglalkozási hely állt rendelkezésre. Volt ahol egy kivágott fatuskót robbantottak vagy éppen a talajba két méter mélyen úgynevezett kamrázó töltetet helyeztek el. Ezen felül fa- és fémszerkezeti elemek robbantását is bemutatták, vagyis különböző építmények és hidak megsemmisítésének elvét gyakorolták. A művelet sikeres volt, így a tanfolyam résztvevőinek mindegyikéről elmondható, hogy kellőképpen felkészített és felkészült robbantási szakember.

Megszakítás