Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

260 millió forintra lehet pályázni a Leader keretében

Idén újra lehetőséget kapnak a kistérségben tevékenykedő vállalkozások és civil szervezetek eszközparkjuk bővítésére, telephelyük fejlesztésére vagy közösségi programok létrehozására. A Leader pályázatok júniusban nyílnak meg, és ennek keretében 260 millió forint kerül kiosztásra.

Az élelmiszeriparon kívül szinte bármilyen profilú vállalkozás elindulhat az idei, harmadik körű Leader pályázaton. Aki részt szeretne venni a programban, annak vállalkozói igazolvánnyal kell rendelkeznie, és olyan telephellyel, amely kistérségi bejegyzésű. A Vásárhelyi Vidék Jövőéért Egyesület, a helyi Leader akciócsoport a közeljövőben meghirdeti új támogatási rendszerét.

– A pályázatok 2013. június 3-tól nyílnak meg. Ez egy folyamatos beadású pályázat lesz, ami azt jelenti, hogy az egyesület több mint 260 millió forint pályáztatása nem egy hónapon keresztül zajlik majd, hanem a meghirdetéstől addig, amíg ki nem ürül a forrás. A határidő egyébként október 31. lenne, de a pályázói kedvtől is függ, hogy meddig tart majd ennek a több mint negyed milliárd forintnak a kiosztása – mondta Benkő Zsolt, a Várárhelyi Vidék Jövőéért Egyesület munkaszervezetének vezetője.

A támogatási rendszer elsősorban a kis- és középvállalkozások, valamint az önkormányzatok, civil szervezetek, egyesületek és alapítványok számára biztosít fejlesztési lehetőséget.

– Ha egy vállalkozó rendelkezik telephellyel, akkor annak felújítására vagy új építésére is szolgálhat az összeg, amely ezekben a pályázatokban kiírásra kerül, illetve eszközbeszerzést is meg lehet valósítani belőle. Már ez is fontos fejlesztés lehet a vállalkozások tekintetében. A közösségi célú felhasználásnál pedig bármilyen közösségi rendezvény lebonyolítására, mint például falunap, olvasóköri vagy hagyományőrző programokra is lehet kérni anyagi támogatást – tette hozzá Benkő Zsolt.

Az egyesület a következő hónapokban igényfelmérést szeretne végezni lakossági fórumok keretében, ahol a támogatási összeg felhasználási körét valamint az igényelhető forrás minimumát és maximumát is szeretnék pontosítani. A cél ugyanis az, hogy a vásárhelyi és a térségben lévő vállalkozások fejlesztése valamint a civil szervezetek támogatása megvalósuljon. Ha valakinek kérdése adódik, akkor a pályázatot koordináló egyesületet a Városháza első emelet 14. szobájában találhatja meg, ahol a munkatársak mindenben állnak az érdeklődők segítségére.

 

Megszakítás