Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

269 új munkahely és 554 továbbfoglalkoztatás a megyében

Összesen 269 új munkahelyet hoznak létre mikro-, kis- és középvállalkozások Csongrád megyében a Nemzetgazdasági Minisztérium 503,4 millió forintos pályázati támogatásával.

A Nemzetgazdasági Minisztérium idén a korábbi keret dupláját, 10 milliárd forintos alapot nyitott meg a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására. A pályázatokat befogadó munkaügyi központokhoz országosan 750 pályázat érkezett, ezek közül végül 584 vállalkozás nyert el 7,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást 4010 új munkahely kialakításához. Ez egyúttal 6.234 munkahely megőrzését is segíti, mert a pályázók vállalták, hogy a meglevő létszámukat is megtartják további két évig.

Csongrád megyéből a formai és tartalmi feldolgozás után 57 pályázatot terjesztett a munkaügyi központ a minisztériumhoz támogatási javaslattal. A tárcavezető döntése értelmében mindegyik pályázat nyert, így mintegy 750 millió forintnyi beruházással – amelynek kétharmada a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból származó támogatás – 269 fő számára teremtenek munkahelyet a megyei vállalkozók, emellett 554 jelenlegi alkalmazott továbbfoglalkoztatását vállalták. Az új foglalkoztatottak 85 százalékban nyilvántartott álláskeresők lesznek.

A vissza nem térítendő támogatás elsősorban új gépek, berendezések, műszaki eszközök beszerzését, továbbá új létesítmények építését segíti. A nyertes pályázók között található termelő és szolgáltatást végző vállalkozás egyaránt, többek között kereskedelemmel, vendéglátással, építőipari, épületgépészeti, fém-, és faipari, valamint élelmiszeripari tevékenységgel, nyomdatechnológiával, díszletgyártással, szállodai szolgáltatással foglalkoznak.

A beruházást november 30-ig be kell fejezni, a támogatási összeget az elszámolás után, de még az idén folyósítja a minisztérium. A megyei kormányhivatal munkaügyi központja nemcsak a pályázati szakaszban nyújtott támogatást a fejlesztést tervező munkáltatóknak, hanem a szerződéskötést követően is minden segítséget megad, többek között a létszámbővítéshez szükséges munkavállalók kiválasztásában és az elszámolási ügyintézésben.

Megszakítás