Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

300 év történelme és művészete a református Ótemplomban

Jól haladnak a református Ótemplom felújítási munkálatai. Az épület a beruházás után tágasabb, világosabb lesz úgy, hogy a 300 éves templom építészeti értékei mellett egyes történelmi korszakai is megjelennek.

Az Új Széchenyi Terv keretében újul meg Hódmezővásárhely legrégebbi fennmaradt épülete, a közel 300 éves református Ótemplom. Tavaly Karácsony másnapján tartottak legutóbb istentiszteletet az épületben, azóta a Zrínyi utcai gyülekezeti házba várják a híveket. A templombelső felújítása február óta tart. Még hat éve döntött úgy az egyház, hogy rendbe teszi az épületet. Állapotfelmérés, előkészületi munkák után a 272 millió forintos összköltségű projektre két évvel ezelőtt 231 millió forintos európai uniós támogatást nyert az egyház. A beruházás munkafolyamata mára a végéhez közeledik.  A tervezők a templombelső kialakításánál nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a megújított épület a múlt értékeit is bemutassa. 

– Nem csak a 18. századi felújítás utáni állapotokat fogja tükrözni a templom, amely megmarad és hirdeti, mi történt ebben a városban az 1867-es kiegyezés után harminc évvel, de meg lesz örökítve az is, hogy mi történt 1713-ban a Rákóczi szabadságharc után két évvel, majd rá húsz évvel. Aki belép a templomba egy történetet fog látni műtárgyakkal felékesítve. Látom kirajzolódni azt az álmot, amit elterveztünk, és a történetnek lesz mai része is, mivel lesznek modern lámpák, padok és az építész ide álmodta a 21. századot, így modern lesz nem régi és ósdi – mondta Bán Csaba református lelkész. 

A helyreállítás három évszázadot ölel fel. Az épület tornyát 1713-ban építették, így jövőre lesz 300 éves. A templomhajó 1720-21-ben épült. Az ország egyik legrégebbi toronyóráját a harminc éve nem működő Rákóczi-csengettyűvel együtt szintén felújítják. Ezen felül az 1730-as évekből származó műemlékek is láthatóak lesznek, valamint 113 év után több kegytárgy is visszakerül eredeti helyére. Természetesen a modernizálás sem marad ki a felújításból, amit jól jellemez, hogy többek között padlófűtéssel is rendelkezik majd a templom. A beruházás műszaki átadása augusztus 31-én lesz. Az önkormányzat magára vállalta a külső felújítást, amelyhez szeptemberben kezdenek. A templom hivatalos átadóját október 31-re, a reformáció ünnepére tervezik.

Megszakítás