Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

3000 hős nevét örökítik meg

Készül az első világháborús emlékmű bővítése a Kossuth téren, Hódmezővásárhelyen. Különlegessége, hogy mind a 3000 hősről lehet majd információt szerezni egy speciális applikáción keresztül.

 

Az első világháborúban elhunyt hódmezővásárhelyi hősök neveit megörökítő táblákból helyzetek be próbaképpen néhányat a Kossuth téren.

 

– Jól halad az emlékmű bővítése, a térburkolat építése lassan befejeződik, és a corten-lemezekből készült lapokat is láthatjuk már próbaképpen. Acéllemezbe lézerrel vágják a neveket – mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

A lakosságszámhoz képest Hódmezővásárhelyről és az alföldi tanyavilágból sokkal nagyobb arányban vittek el katonákat, mint az ország vagy a monarchia egyéb területeiről. Így nem véletlen, hogy a városban több mint 3000 férj, apa, nagyapa adta életért a hazáért. Nekik úgy állít emléket az önkormányzat, hogy Pásztor János lovasszobrát kiegészítik a hősi halottak neveivel, keresztekkel elválasztva a kereszténység jegyében. Az I. Világháborús Emlékbizottság összesen 32 pályázatból választották ki végül Szilágyi Balázs tervét, amely a többihez képest a legegyszerűbb, ugyanakkor a legjobban fejezi ki a lényeget.

 

– QR-kóddal minden honvédról lehet majd tájékozódni, például azt, hogy hány évig harcolt, hol esett el. Azt gondolom, ez a kegyeleti hely párját ritkítja, hiszen több mint 3000 név közül az ükunoka is be tudja azonosítani a nagypapája hol harcolt – mondta Kószó Péter alpolgármester.

 

Az emlékmű mellette padok lesznek, amelyek az első világháború egy-egy helyszínéhez kötődnek – tette hozzá Kószó Péter. A kegyeleti helyet – a tervek szerint – nemzeti ünnepünk előestéjén, március 14-én avatják majd fel Hódmezővásárhelyen.

 

Megszakítás