Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

32 hektár erdőt telepítenek Hódmezővásárhely környékén

Újabb 32 hektáron nyílik lehetőség erdőtelepítésre Hódmezővásárhely határában. Erre a célra az önkormányzat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumtól több mint 40 millió forintot nyert pályázaton.

A város külterületein 2009-ben már volt egy nagyobb fatelepítés, akkor összesen 22 hektárral nőtt a fával borított területek nagysága. A meglévő állomány ápolását és pótlását a Start munkaprogram keretében a közmunkások az egyes településeken, különböző létszámban már korábban elvégezték. Ez több ezer facsemete pótlását jelentette Batidán, Erzsébeten és Kútvölgyön, ám ezzel a munka nem ért végett, hiszen újra nagyobb terület fatelepítésére nyílik most lehetőség.

– Ezen felül az önkormányzat 2012-ben jelentős pályázatot nyújtott be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, amely újabb 32 hektáros erdőtelepítési programról szól. Októberben megkaptuk a pozitív visszajelzést, ami azt jelenti, hogy közel 130 ezer eurót, azaz több mint 40 millió forintot nyertünk, amely öt éves kifizetési ciklusban lett meghatározva. Ez újabb lehetőséget biztosít az önkormányzatnak arra, hogy 32 hektárral bővítse zöld területét, és további erdőket telepítsen. Ezt a munkát is a közmunkások végzik majd el – mondta Benkő Zsolt önkormányzati képviselő.

A fatelepítés most elsősorban a Lelei út melletti területre, valamint a makói országút környékére összpontosul. A közbeszerzési előkészültek már elindultak, a facsemeték ültetése várhatóan szeptemberben kezdődhet el.

– Ez az erdőtelepítés azért lesz különleges, mert mintegy 25 hektárra lombos kocsányos tölgyek kerülnek. Ez egy hektárra levetítve azt jelenti, hogy az erdő faállományának 75%-a kocsányos tölgyet tesz ki, 25 % -ban pedig más, elegy fajokat. A további 7 hektáron pedig hazai nyaras ültetés fog megvalósulni – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

Az önkormányzat számára kiemelt fontosságú, hogy a város külterületein a fával borított mezőgazdasági területek nagysága tovább gyarapodjon. Már csak azért is, mert több évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy az erdőből tűzifát lehessen kitermelni. Továbbá a Vásárhely határában található vadállománynak is biztosítani kell a megfelelő életteret. A fatelepítés ugyanakkor munkát is ad az itt élő embereknek. Ahogy tavaly, úgy idén is, több mint 30 fő foglalkoztatásához járul hozzá.

Megszakítás