Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

32 hektár erdőt telepítettek Hódmezővásárhely külterületén

Befejeződött az erdősítés Hódmezővásárhely külterületén. A négy éve tartó program összesen közel hatvan hektáros területen, több szakaszban valósult meg. Az utógondozás is jelentős feladatokkal jár majd, és várhatóan 50 közmunkás számára ad majd munkát hosszútávon. Mindezt teljes mértékben az Európai Unió finanszírozza.

Speciális szemenkénti vetőgép segítségével ültettek makkot Hódmezővásárhely határában néhány napja. A város erdősítési programja négy évvel ezelőtt kezdődött. Akkor Batidán, Kútvölgyön és Erzsébeten 23 hektárt telepítettek. Idén 32 hektár önkormányzati terület befásításán dolgoztak a szakemberek. Szombaton a Makói út és az Ipari Park, valamint Szentkirályon a Tízöles út és a Maroslelei út által bezárt területen fejeződött be a dugványozás. Az erdészek elsősorban a kocsányos tölgy termését ültették a földbe, de a szaporító anyag a nagyobb életképesség érdekében kis százalékban fekete diót és csertölgyet is tartalmazott. Mivel az erdősítések alkalmával jó néhány évtizeddel előre terveznek, így a szárazságtűrő és őshonos tölgy telepítése mellett döntöttek a program megvalósítása során. A munka azonban ezzel még korántsem ér véget.

– A gondozás jövőre, a keléstől számított első évben indul a közmunkaprogram segítségével. Itt Szentkirályon 35-40 főt szeretnénk foglalkoztatni, továbbá 10 fő dolgozik majd a Makói úti területen – mondta Gál Tamás erdész.

Térségünk az Alföld egyik legfátlanabb vidéke, Békés megye után nálunk a legkevesebb az erdővel borított területek száma. Környezetvédelmi tanulmányok azt mutatják, az ország ezen részén a mezőgazdasági termelés miatt a szállópor koncentrációja igen magas. Az erdősávok ezeket viszonylag hatékonyan képesek megkötni, ráadásul az erős szelet is csillapítják. Manapság ezért egyre fontosabb az erdőtelepítés ott, ahol más művelést nem lehet elképzelni. Ezt a város is felismerte, a 32 ha-t lefedő fásítási programra 142 ezer EUR támogatást nyert az önkormányzat.

– 100%-os uniós forrásból valósul meg mindez. Ez magába foglalja a most látható talajelőkészítést, a makk vetését, illetve ápolási támogatást is lehet igényelni 15 éven keresztül – tette hozzá a szakember.

A vadkár elkerülése érdekében az érintett területeket bekerítették. A kerítésnek legalább 10 évig lesz fontos szerepe, mivel akkorra nőnek és erősödnek meg a kisfák annyira, hogy ne rágják meg azokat az őzek. A most elültetett makkokból kedvező időjárás esetén két év múlva lesz fél méteres cserje, és talán majd 80 év múlva lehet kivágni az erdőt.

Megszakítás