Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

37 babafát ültettek

Mivel az elmúlt időszakban összesen 37 baba született Hódmezővásárhely, Susán városrészében, ezért ugyanennyi eperfát ültettek el kicsik és nagyok az Epreskertben. Ennek a régi hagyománynak már sikerült gyökeret vernie a városban, hiszen ez volt a harmadik ilyen jellegű fatelepítés.

 

Először a Serháztéri játszótér mellett, majd a Simonyi utcában, legutóbb pedig az Epreskertben ültettek fákat a susáni családok, Hódmezővásárhelyen. Ezzel azt a régi szokást elevenítették fel, miszerint a kisfiú születése után körtefát, kislány esetében pedig almafát telepítettek eleink.

 

– Láttunk már erre példát Pakson, a férjem ugyanis odavalósi és mi akkor nagyon sajnáltuk, hogy az első szülött fiunknál ez nem valósult meg itt Vásárhelyen. Rettenetesen örültünk, amikor a védőnőnk megjelent egy meghívóval, ami ugye Almási István polgármester nevéhez köthető és meginvitáltak bennünket erre a faültetésre. Azonnal vállalkoztunk rá. Hoztuk a nagyot is, ha már neki nem lehetett fája, akkor legalább segítsen az ültetésében. Így válik egy gyerek fája két gyerek fájává – mondta Nagyné Gábor Petra.

 

Az Epreskert Vásárhely ősi kertjének számít, ám az elöregedett fák helyére már újakat kellett telepíteni, a hagyományokat követve eperfákat. Darabra pedig azért 37-et, mert az elmúlt időszakban éppen ennyi baba született Susánban.

 

– Az évet úgy számoljuk, hogy november a határ, mert ilyenkor a legjobb fát ültetni a tavaly november elseje és ez év október 31 között születetteknek. Immár ez a harmadik fatelepítésünk, és reméljük, hogy mindig lesz erre lehetőségünk, és tovább folytathatjuk – mondta Bálint Gabriella önkormányzati képviselő.

 

Susánt korábban elöregedő városrészként emlegették, ám erre most már végleg sikerült rácáfolnia.

 

– Az, hogy fiatalok, gyerekek vannak közöttünk, a jövőt biztosítja számunkra, a város számára. Egy-egy fának az elültetése mindig a jövőbe vetett reménynek a jelképe és azt gondolom, hogy itt a névre szólók fák – egy-egy gyerekhez köthetők – különösen személyessé tudják tenni ezt – hangsúlyozta Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

Susánban eddig összesen 120 kisgyermek büszkélkedhet saját fával.

Megszakítás