Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

4-5 milliárdból újulhat meg a Bethlen

Még a nyári időszakban elvégezték a folyosói nyílászárók cseréjét és a fűtéskorszerűsítést a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban Hódmezővásárhelyen. Ám ezzel nemhogy megállt volna a felújítási hullám, inkább csak most kezdődött el. Az intézményhez az elmúlt 60-70 évben egyáltalán nem nyúltak, így szükségessé vált állagmegóvása a pincétől a padlásig, kívül és belül egyaránt. Sőt helyhiány miatt bővíteni is kell, plusz 3700 négyzetméterrel.

 

– A Szőnyi utca felől lesz egy új épületrész az eredeti Sándy-terv szerint, amelynek az alagsorában egy kerékpártároló kap helyet, fölötte pedig ebédlő, melegítő konyhával és különböző kiszolgáló helyiségekkel együtt. A másik oldalon, a Tóth Sándor utcai részen egészen új épület fog létesülni. Ennek az alagsorában lesz a tornaterem, efölötti szinten tanulószobák, irodák és itt is kiszolgáló helyiségek lesznek, az emeleten pedig kollégiumi szobák helyezkednek el – mondta Vágó János önkormányzati képviselő a Bethlen Gábor Református Gimnázium felújításával kapcsolatban.

 

Ez a nagyszabású beruházás a Modern Városok Programban valósulhat meg, mintegy 4-5 milliárd forintból. Ez teszi lehetővé, hogy a Klauzál utcán székelő Szathmáry Kollégium bekerüljön az iskolába, ahol 80 fő befogadására képes diákszállót alakítanak ki, amelyhez ebédlő és kiszolgáló helyiségek is kellenek. A régi tornaterem pedig új funkciót kap, itt lesz az iskola eddig hiányzó közösségi és kulturális tere, ahol a reggeli áhitatokat vagy akár Bethlen-esteket is lehet majd tartani.

 

 – Az a munka, ami a mögöttünk lévő évszázadokban itt zajlott, nagyon értékes a városnak és ennek a környéknek is szüksége van rá. Nem aranypalotát építünk, de mindent, ami a mai magyar oktatáshoz szükséges, azt megpróbáljuk megszerezni – mondta Bán Csaba református lelkész, a fenntartó képviselője.

 

 A Bethlenben átlagban 510 és 560 között mozog a tanulói létszám, ez is indokolta az intézmény bővítését és korszerűsítését. Márciusra készülhetnek el a kivitelezési tervek, utána jöhet a közbeszerzési eljárás, és ha minden jól megy, akkor az építkezés jövő nyáron el is indulhat. 

Megszakítás