Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

40 éve a zene szolgálatában

40 éves zenetanári pályafutását ünnepelte Borsos Annamária a hétvégén a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A jeles alkalomból a zongoraművész egykori tanítványaival és munkatársaival játszott együtt.

Aki a zenét szereti, soha nem lehet igazán boldogtalan – vallotta Schubert, aki a zeneszerzők közül a legnagyobb hatást gyakorolta Borsos Annamáriára. A vásárhelyi zenetanár negyven éves szakmai munkásságát egyedülálló koncerttel ünnepelte meg, amelyen Bach, Mozart, Beethoven, Brahms mellett természetesen Schubert művei is helyet kaptak.

– Borsos Annamária gimnazista korában jól döntött, amikor az orvosi pálya helyett végül a zenét választotta. Nemcsak azért, mert elismert zongoraművésszé válhatott, nemcsak azért, mert közreműködésével rendezvények sorát teszi ünnepélyesebbé, hanem ezért is, mert életét a schuberti igazságnak megfelelően alakította – mondta Almási István polgármester.

Borsos Annamária harminc éves zenetanári pályafutását is koncerttel tette emlékezetessé, a mostani évfordulóra szintén hangversennyel készült. A negyvenedik jubileum előtti heteket azonban csak a felkészülésnek szentelhette, mivel az év elején nyugdíjba vonult. Az eltelt évek alatt több generációt nevelt a zene szeretetére és tiszteletére, sokan közülük a zenei pályát választották hivatásuknak. A tanulás, a próbák közel hozták a mestert tanítványaihoz, a jó kapcsolat pedig a közös gyakorlás után is megmaradt, így nem okozott problémát egy közös koncert megszervezése.

– Erre mertem építeni, amikor kitaláltam, kitaláltuk közösen ezt a mostani koncertet, ahol együtt muzsikálunk. Elsősorban a négykezes irodalomhoz nyúltunk, így mondhatni, hogy a zeneirodalom gyöngyszemei csendülnek itt most fel – mondta Borsos Annamária.

Borsos Annamária kollégái mellett így egykori tanítványai is szerepet kaptak a koncerten. Tóth Imre jelenleg a Budapesti Zeneművészeti Akadémián harmadéves orgonaszakos hallgató. Bár a felvételi előtt csak fél évvel döntötte el, hogy orgonista szeretne lenni, a zongorával való szoros kapcsolata azóta is megmaradt, mely szerinte Borsos Annamáriának köszönhető.

– Rengeteget tanultam tőle! Sosem felejtem el, hogy a koncertek előtt, mint egy jó edző naranccsal és élesztő tablettával doppingoltunk, és mindig ott állt mögöttem, akárhová is mentünk. De a zongora mellett is feledhetetlen perceket töltöttünk – mondta Tóth Imre, Borsos Annamária egykori tanítványa.

A zongoraművész hiába vonult nyugdíjba, ez nem jelenti számára a zenélés végét, hiszen a továbbiakban is azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy játékával örömet szerezzen másoknak.

Megszakítás