Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

40 millió forintból újítják fel a Sóshalmi Olvasókör épületét

Megújul a Sóshalmi Olvasókör egy Leader pályázatnak köszönhetően. Az épületen az elmúlt időszakban csupán kisebb javításokat végeztek, így mára már szükségessé vált teljes körű felújítása, amely magában foglalja a szigetelést, a tetőcserét és egy szennyvíztároló építését is.

Utolsó rendezvényét tartotta a hétvégén a Sóshalmi Olvasókör, ugyanis ezen a héten elkezdődik a 100 évvel ezelőtt létesült épület felújítása. A sóshalmiak és a környéken élők találkozóhelye az 1950-es évek végén nyerte el végső formáját, amikor is a tanyavilágban lévő gyermeklétszám miatt újabb tanteremmel bővítették az épületet. Ezt követően azonban csak kisebb javításokat végeztek rajta, ezért mostanra fontossá vált teljes körű állagmegóvása.

– A talajvíz elleni szigetelés mindenképpen szükséges, mert a lambéria bár ápol és eltakar, de alatta bizony eléggé salétromosak a falak, és ennek bent már érződik a szaga is. De a tető felújítása is időszerű, hiszen régi, 100 esztendős cserepek vannak fent, és azokat is ki kell cserélni. Az Unió pedig a szennyvíztárolást írja elő, ezért itt is zárt szennyvíztároló épül a vizes blokk mellé, és akkor innentől kezdve egy modern olvasóköri épületben fogjuk a továbbiakban a rendezvényeket tartani – mondta Molnár Ernő, a Sóshalmi Olvasókör elnöke.

A falújítási munkálatok idején az olvasókört nem lehet használni, ám ez nem jelenti azt, hogy a közösségi élet megszűnne a környéken.

– Továbbra is összejövünk. A székkutasiakkal szoros kapcsolatot ápolunk, és segítjük egymást a szervezésben. Feltehetően majd nálunk, Székkutas közösségi helyein tartjuk meg találkozóinkat. A tervek szerint ugyanis jövő évi aratóünnepségre lesz kész a felújítás – tette hozzá a Sóshalmi Olvasókör elnöke.

A teljes körű korszerűsítés közel 40 millió forintba kerül, amelyet a Sóshalmi Olvasókör egy Leader pályázatból finanszíroz.

Megszakítás