40
százalékkal nőtt az elmúlt időszakban a helyi beszállítók aránya a
közétkeztetésben Hódmezővásárhelyen. A Hód-Menza Nonprofit Kft. a jövőben még
több helyi gazdálkodót vonna be a programba.
A
Hód-Menza Nonprofit Kft. tavaly ősszel indította el beszállítói programját, melynek
lényege, hogy minél több helyi termelő kapcsolódjon be a vásárhelyi közétkeztetésbe. A
kezdeményezés lehetőséget ad az itteni gazdálkodók támogatására is. Az elmúlt
időszak alatt a cég a helyi beszállítóknak összesen 150 millió forintot
fizetett, ám ez az összeg idén akár a 200-250 millió forintot is elérheti.
– Az
elmúlt kilenc hónap alapján elmondható, hogy hozzávetőleg 40 százalékkal nőtt a
helyi termelők által beszállított áruk értéke, ami azt gondolom nagyon jó
eredménynek számít – mondta dr. Kovács Pál a Hód-Menza Nonprofit Kft. ügyvezető
igazgatója.
A helyi
beszállítók köre jelenleg meghaladja az egy tucatot, de a cég a beszállítói
program további bővítését tervezi. Főleg a zöldségeket és a gyümölcsöket
termelők jelentkezésére számítanak. Közülük is elsősorban azokra, akik nem
rendelkeznek kiépített értékesítési hálózattal, hiszen így a kistermelőket és
őstermelőket sikerül bekapcsolni a közétkeztetésbe.
– Bízom
benne, hogy társaságunkat fel fogják keresni ezek a kistermelők, mi készen
állunk arra, hogy leszerződjünk velük és megvásároljuk terményeiket – tette
hozzá az ügyvezető igazgató.
Kovács
Pál szerint arra nincs reális esély, hogy csak a helyi termékek és termelők
biztosítsák a város közétkeztetését, hiszen számos olyan termék szükséges a
szolgáltatáshoz, amelyet helyben nem állítanak elő. A cél, hogy a jövőben
mintegy 60 százalékra növekedjen a helyi beszállítók köre.