Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

50 éves az agrárképzés Hódmezővásárhelyen

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara ünnepélyes tanácsülés keretében ünnepelte a hódmezővásárhelyi felsőfokú agrároktatás 50. évfordulóját. Az eseményre nemcsak az intézmény jelenlegi és nyugalmazott vezetői, oktatói, valamint hallgatói önkormányzata, de a hazai és külföldi társkarok és együttműködő egyetemek delegáltjai is meghívást kaptak.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Tanácsa szervezésében a hódmezővásárhelyi felsőfokú agrároktatás 50. évfordulóját ünnepelték a Városháza dísztermében.

Elsőként dr. Bodnár Károly, a kar dékánja mondott ünnepi beszédet, amelyben a hazai és külföldi agrároktatás elfogadott részének nevezte az itt folyó képzést. Majd hozzátette: az oktatás a társadalmi-gazdasági folyamatokhoz alkalmazkodott, és az idők során nemcsak a kar neve, de az intézmény vezetői is változtak. Állandó maradt azonban a gyakorlatorientált képzés, a karhoz kötődő tangazdaság fontos szerepe, a továbbképzések, valamint a szaktanácsadás, és a tény, hogy az intézmény szerves része a város életének.

– A mindenkori városvezetés folyamatosan kiemelten kezeli a város és a kar kapcsolatát. A város egyetlen helyi vonatkozású felsőoktatási intézményét. Nincs vásárhelyi, aki ne tudna a főiskoláról, ne követné folyamatosan a kar eseményeit, ne kísérné figyelemmel hagyományos rendezvényeinket, mint amilyen a végzősök sárgulási felvonulása – dr. Bodnár Károly, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja.

Szabó Gábor rektor szerint a Mezőgazdasági Kar rangját a munkában helytálló szakemberek adják. A rektor szólt az intézmény fél évszázadáról is.

– Egy kar esetében ez inkább csak a felnőttkor kezdete, hiszen ki kell alakulnia a hagyományoknak, a kompetenciáknak. El kell dőlnie annak, hogy mivel foglalkozik a kar, mit oktat, mit kutat, és nagyon fontos az, ha a hallgatóságra vonatkozóan is kialakulnak hagyományok – mondta Szabó Gábor, az SZTE rektora.

Almási István polgármester azt hangsúlyozta, hogy Vásárhelyen a mezőgazdaság a megélhetést jelentette és jelenti ma is. A környezet és a tradíció pedig meghatározza a helyi képzést, amelyhez a város vezetője továbbra is együttműködését ajánlotta.

– Ezért is tartom fontosnak, hogy Hódmezővásárhelyen évek óta lehetővé teszik a Mezőgazdasági Kar magas színvonalú képzései, hogy a város tradicionálisan legfontosabb ágazata nagy tudású utánpótláshoz jusson. Az évek alatt elsajátított szaktudással az itt végzett hallgatók piacképes munkavállalók lesznek, akik sokat tehetnek a mezőgazdaság jövőjéért – mondta Almási István polgármester.

Dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszédében a magyar mezőgazdaság talapzatának a tudást nevezte, a Vásárhelyen kialakult gyakorlatorientált képzést pedig olyan hazai bázisnak, amely újra és újra képes megújítani képzését, melynek további lehetőségei a piaci, pénzügyi ismeretek beépítésével lehetnek teljesek.

Megszakítás