Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

50 millió forint a Mezővári új óvodának

Ötvenmillió forint kormányzati támogatást kap a kárpátaljai Mezővári óvoda a már megkezdett építkezés folytatására. Erre egy határon átnyúló óvodaépítési program ad lehetőséget, ugyanis hazánk több mint 17 milliárd forintot különít el külhoni magyar óvodák építésére a következő 2 évben.

 

Még 2015-ben döntött úgy Hódmezővásárhely képviselő-testülete, hogy a határon túli magyarság támogatására kezdeményezi Mezőváriban egy új óvoda építését. Azóta több mint 680 adományozó segítette a nemes cél megvalósulását kisebb-nagyobb összeggel. Magánszemélyek, civil szervezetek, gazdasági társaságok, környékbeli önkormányzatok nyújtottak támogatást és 20 millió forintos természetbeni felajánlást. Tavaly decemberben le is tették az intézmény alapkövét. Az adományokból befolyt több mint 10 millió forintot már folyósította a város az építkezésre. A legutóbbi közgyűlésen pedig 32 millió forint átutalásáról döntöttek a képviselők. Jelentős kormányzati támogatásra is számíthat a Mezővári ovi, több más határon túli település óvodájával együtt. 

 

– A kormány 17,2 milliárdos forrásból az egész Kárpát-medence külhoni magyar közösségeire kiterjedő óvodaprogramot indított, amely bizonyosan Trianon óta a legnagyobb ilyen kezdeményezés. Közelítve a diktátum 100 esztendős évfordulójához ez a jövőt szolgáló program. Jó válasz lehet arra, hogy a magyarság hogyan képzeli el a Kárpát-medencében a következő 100 esztendejét – mondta Grezsa István, az országos program vezetését ellátó kormánybiztos.

 

Legalább 60 új óvoda épül, és további 220 újul meg. A Mezővári új óvodára 50 millió forintot fordítanak. A következő 2 év építkezési programjának kiváló nyitánya lesz az avatása, amely erősíti Magyarország jelenlétét a Kárpát-medencében – hangsúlyozta Grezsa István önkormányzati képviselő.

Megszakítás