Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

500 főt foglalkoztat közmunkaprogram keretében az önkormányzat, eddig 30 főt kellett elbocsátani

Hódmezővásárhely kiemelten kezeli a közfoglalkoztatás ügyét. Ezt bizonyítja az is, hogy a munkanélkülieknek soha ilyen nagy számban nem tudtak munkát adni a program keretében, mint az idén. Azonban akik nem látják el feladatukat, azok szigorú szankcióra számíthatnak.

Az elmúlt években 800 főt, az idén a nehéz gazdasági helyzet ellenére már közel ezer közmunkást foglalkoztat majd a Hódmezővásárhely Önkormányzata.

– Jelenleg 500 főt foglalkoztatunk a különböző közmunkaprogramokban, akik közül 250 főnek letelik ugyan június végén a foglalkoztatása, azonban polgármester úr közbenjárására újabb 400 főt tudunk bevonni a programba – mondta Nagyné dr. Tari Ibolya, a Polgármesteri Hivatal Jogi Iroda Személyzeti és Adminisztrációs Csoport vezetője.

A munkanélküliek nagy száma ellenére azonban nehezen tudja a város feltölteni a szükséges létszámokat, mivel a foglalkoztatásban különböző problémák merülnek fel.

– A munkaügyi központ az idén 1500 főt közvetített ki az 500 álláshelyre. Ennyi emberből tudtuk feltölteni az állományt, de a másik probléma, ami felmerül, az a munkához való nem megfelelő hozzáállás. Előfordul, hogy többen rendszeresen nem jelennek meg a munkahelyen, vagy ittasan érkeznek. Ilyen esetekben nagyon szigorúan jár el az önkormányzat. Az idén 30 embernek kellett rendkívüli felmondással megszüntetni a munkáját – tette hozzá a csoportvezető.

Azonban egyéb retorziót is maga után von a nem megfelelő munkavégzés. A szociális törvény által szabott keretek szerint egy évre a foglalkoztatást helyettesítő támogatást köteles megszüntetni az önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy egy évig ez a személy semmilyen ellátásra nem lesz jogosult.

Megszakítás