Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

510 millió forint pályázati forrás a vidéki örökség megőrzésére

Falumegújításra és  fejlesztésre, valamint a vidéki örökség megőrzésére összesen 510 millió forint forrásra pályázhatnak a Darányi Ignác Terv keretén belül a kistérségi önkormányzatok, azok társulásai, a nonprofit szervezetek és az egyházak. A pályázatokat  2012. október 15. és november 15. között lehet benyújtani a Leader helyi akciócsoportjához.

A vidéki életminőség javítására a kormány 510 millió forint pályázati forrást biztosít a kistérség számára. A Darányi Ignác Tervben meghirdetésre kerülő falumegújítás és fejlesztés pályázatra 180 millió Ft, a vidéki örökség megőrzésére pedig 330 millió forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre. Az önkormányzatok, azok társulásai, a nonprofit szervezetek és egyházak 2012. október 15. és november 15. között nyújthatják be pályázataikat a Kossuth tér 1. szám, 1. emelet 14-es szobában működő Leader helyi akciócsoporthoz.

– Falumegújítás és fejlesztés pályázat kategóriában a településeken található, védettség alatt nem álló, de fontos, központi területen elhelyezkedő épületek külső felújítására lehet pályázni, illetve a közöttük található parkok megújítására, parkosításra, és különböző térburkolati elemek felújítására, pihenőhelyek kialakítására, például padokra, szelektív hulladékgyűjtő helyekre kialakítására. Ezek mellett a pályázat fontos részét képezi a piacok felújítása, illetve a különböző kültéri sport- és atlétikai létesítmények, gördeszkapályák, kerékpárpályák kialakítása – mondta Benkő Zsolt, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület munkaszervezet vezetője.

A Vidéki örökség megőrzése pályázat lehetőséget nyújt a helyi vagy országos védelem alatt álló építmények külső és belső felújítására, korszerűsítésére, tanösvények, túraútvonalak kialakítására, felújítására.

– Lehet pályázni környezeti tájképek megőrzésére is, túraútvonalak kialakítására. A környezeti tájképet reklámozó különböző anyagok elkészítésére, illetve ezeken a területeken különböző információs táblák készítésére, fejlesztésére – mondta Benkő Zsolt.

A száz százalékos, utófinanszírozott támogatásra jogosult települések körébe tartozik Székkutas és Mártély teljes területe, valamint Hódmezővásárhely külterülete.

Megszakítás