Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

6 ország, 90 versenyzője úszott Hódmezővásárhelyen

A riói paralimpián érmet szerző valamennyi magyar úszó medencébe ugrott hétvégén a Gyarmati Dezső Sportuszodában. Hódmezővásárhely adott otthont ugyanis a paraúszók nyílt bajnokságának, ahol 6 ország 90 versenyzője állt rajtkőre.   

 

Hódmezővásárhely először adott otthont nemzetközi paraúszó versenynek. A hazai rendezésű bajnokság azért is fontos volt, mert a résztvevők eredményük alapján a mexikói világbajnokságra kvalifikálhatták magukat. A bajnokságot megelőző sajtótájékoztatón a házigazda nevében Hegedűs Zoltán alpolgármester hangsúlyozta: a sportprogramokra és -fejlesztésekre sokat fordít a város, hogy minél több hazai és nemzetközi rendezvény valósuljon meg Hódmezővásárhelyen. A tavalyi junior úszó Európa-bajnokság óta komoly híre van Hódmezővásárhelynek szakmai berkekben.

 

– Elmondhatjuk, hogy rendszeresen visszatérnek az uszodába azok a csapatok és versenyzők, akik itt jártak Hódmezővásárhelyen. Nagy öröm számunkra az is, hogy a paralimpiai csapat évek óta itt edz, készül – fogalmazott Hegedűs Zoltán.

 

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta, az úszás a legeredményesebb paralimpiai sportág, és a nemzetközi versenyek komoly lehetőségeket tartogatnak szervezeti és versenyzői szinten egyaránt. Hazánkat a hódmezővásárhelyi versenyen 56 úszó képviselte.

 

– Bár ez egy magyar országos bajnokság, de nyílt. Hat országból érkeztek az úszók. Sportdiplomáciai értelemben is fontos számunkra, hiszen minden ilyen versennyel megerősítjük helyünket a nemzetközi parasport-diplomácia térképén – tette hozzá az elnök.  

 

A hódmezővásárhelyi uszoda kiváló adottságairól, a város vendégszeretetéről, a sportolók számára biztosított jó körülményeiről beszélt Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség és a paraúszó válogatott szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón. Sors Tamás kétszeres paralimpiai válogatott is azt hangsúlyozta: ideális körülmények fogadják őket a városban, az uszodában. A sportoló ráadásul hétvégén, ezen az eseményen jelentette be, hogy nem akarja abbahagyni az úszást. Nem a megszokott versenyszámaiban, de továbbra is képviselni fogja hazánkat a nemzetközi megmérettetéseken.

 

A riói paralimpián érmeket nyert magyar úszókiválóságok: Pap Bianka, Konkoly Zsófia, Tóth Tamás és Sors Tamás papírforma alapján nyerték kategóriájukban a futamokat. A bajnokságon megúszott szintidők alapján hirdette ki a szövetségi kapitány az őszi világbajnokságra utazó válogatott keret tagjait.

Megszakítás