Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

65 millió forintot fordít Székkutas belvízelvezetésre

Megoldódhat a belvízelvezetés több évtizedes problémája Székkutason. Egy sikeres pályázat révén 65 millió forintot költhet szilárd medrű csatornák kiépítésére a település önkormányzata.

2010 telén, 2011 tavaszán Székkutason és a települést övező földterületeken rendkívüli mértékben felszaporodott a belvíz, amely komoly veszélyt jelentett több lakóépületre, a kutasi polgárokra, valamint jelentős károkat okozott a mezőgazdaságból élők számára. Az eset után a képviselőtestület úgy döntött, hogy egy vízrendezési ütemet dolgoz ki a településen. Szél István, Székkutas polgármestere bejelentette, hogy a település az Új Széchenyi Terv Dél-alföldi Operatív Program keretében benyújtott vízrendezési pályázata támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

– Ennek első üteme, az Orosháza felőli oldal teljes mértékben megvédésre kerül a pályázatnak köszönhetően. Közel 50 ember életét könnyíti meg egy belvizes időszakban és 44 lakóingatlant védünk meg ezáltal, közvetve pedig több száz székkutasit. Szilárd medrű burkolatokat alakítanak ki a Németh László és Jókai utcákban – mondta Szél István polgármester.

Ezen felül a most meglévő, nem megfelelően működő szivattyús rendszereket teljes mértékben úgynevezett gravitációs vízelvezetésűvé alakítják. A 2010 előtti évek felelőtlen fejlesztéspolitikája, a nem koncepciószerűen, hanem csak tűzoltó jelleggel végzett javítgatások eredménye az lett, hogy a település belterületén a csapadék- és belvíz elvezető árokrendszer alkalmatlanná vált arra, hogy gravitációs elvek alapján elvesse a felgyülemlett vizet. Az árok lejtése nem megfelelő, azok iránya sokszor egymásnak ellentétes és a felszaporodó vizet csak szivattyúkkal lehet csapolni. Ez több milliós költséggel jár. A jelenlegi beruházással ezt a rossz konstrukciót javítják ki.

– A pályázat 65 millió forintos, amelynek önrészét 10%-át az önkormányzat vállalta magára, vagyis 6 és félmillió forintot – tette hozzá a polgármester.

A beruházás 2013 őszén, az aratást követően kezdődhet el, mivel olyan szántóterületeket is érint a csatorna kiépítése, amelyen gabona található. Az ilyen irányú további fejlesztésekre a jövőben újabb forrásokat keres Székkutas önkormányzata.

Megszakítás