Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

70 éve született Dr. Rapcsák András – Emlékfilm

Dr. Rapcsák András a rendszerváltás után a fejlődés, a jövő útját találta és nyitotta meg Hódmezővásárhely számára. A városvezető születésének 70. évfordulója alkalmából 2013. júliusában a Vásárhelyi Televízió archív felvételek, valamint barátok, politikustársak, és munkatársak visszaemlékezései segítségével emlékfilmet készített, amelyben felidézte a legendás polgármester városépítő tevékenységét, széles látókörű, ugyanakkor következetes és gyakorlatias gondolkodásmódját, kompromisszumot nem ismerő akaratát. Az alábbiakban a film.

Dr. Rapcsák Andrást 1990. november 6-án választották Hódmezővásárhely polgármesterévé. Városvezetőként egy erős, fejlődőképes várost, és egy összetartó, értékőrző közösséget teremtett.

Irányítása alatt alapjaiban szerveződött újjá a város önkormányzata: a képviselőtestület munkáját és a Polgármesteri Hivatal szervezetét a tanácsi hivatali struktúrából az önkormányzatiság követelményeihez igazodó rendszerbe szervezte. Fontosabb intézkedései közé tartozott a város úthálózatának felújítása, a kerékpárutak kiépítése, az oktatási intézmények felújítása, a csatornahálózat és szennyvíztisztító létesítése, a város közvilágításának rekonstrukciója, a városinformatikai, térinformatikai-hálózat kiépítése, a város geotermális energiára alapozott fűtésrendszerének létrehozása, a hulladék-gazdálkodási rendszer átalakítása, a közterek rendezése, átépítése és a városképi jelentőségű épületek felújítása.

Dr. Rapcsák András 1990-től haláláig, 2002-ig volt Hódmezővásárhely polgármestere. A tisztséget 1990-től függetlenként, 1994-től a Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyért, 1998-2000-ben a Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyért-Fidesz-MDF-MKDSZ, 2000 decemberétől pedig a Fidesz-MKDSZ-Egységes Hódmezővásárhelyért Egyesület jelöltjeként töltötte be. Országgyűlési képviselőként 1994-től 1997 júliusáig a KDNP, majd két hónapnyi független képviselői munka után, 1997 szeptemberétől a Fidesz színeiben politizált.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2007. június 7-i Közgyűlésén döntött arról, hogy utat nevez el, valamint köztéri szobrot állít a néhai polgármester emlékének tiszteletére. A döntésnek megfelelően 2007. szeptember 22-től a Kossuth tértől a Teleki utcáig tartó útszakasz dr. Rapcsák András nevét viseli, a köztéri szobor avatására az egykori polgármester születésének 65. évfordulóján, 2008. július 14-én került sor.

Dr. Rapcsák András a rendszerváltás után a fejlődés, a jövő útját találta és nyitotta meg Hódmezővásárhely számára. A városvezető születésének 70. évfordulója alkalmából 2013. júliusában a Vásárhelyi Televízió archív felvételek, valamint barátok, politikustársak, és munkatársak visszaemlékezései segítségével emlékfilmet készített, amelyben felidézte a legendás polgármester városépítő tevékenységét, széles látókörű, ugyanakkor következetes és gyakorlatias gondolkodásmódját, kompromisszumot nem ismerő akaratát.

A Hittel, akarattal, a tudás erejével – 70 éve született Dr. Rapcsák András című alkotás megtekinthető az interneten keresztül is az alábbiakban a film címére kattintva.

 

http://www.youtube.com/watch?v=GUtNL61_-u0&feature=youtu.beHittel, akarattal, a tudás erejével – 70 éve született Dr. Rapcsák András

 

Megszakítás