Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

70 éve született Dr. Rapcsák András

Dr. Rapcsák András születésének 70. évfordulója alkalmából vasárnap megemlékezést tart Hódmezővásárhely. A 14 órakor kezdődő ünnepségen a néhai városvezető, országgyűlési képviselő szobránál Lázár János mond köszöntőt, ünnepi beszédet Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tart. 15 órától a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban a legendás városvezető életéről dokumentumfilmet vetítenek. A megemlékezés fél ötkor a Kincses temetőben folytatódik, végül 18 órától a művelődési központban emlékesttel zárul.

A város úthálózatának felújítása, a kerékpárutak kiépítése, az oktatási intézmények korszerűsítése, a csatornahálózat, szennyvíztisztító és a geotermikus fűtésrendszer létrehozása, a közvilágítás rekonstrukciója, a városinformatikai, térinformatikai-hálózat kiépítése, a hulladék-gazdálkodási rendszer átalakítása, a közterek rendezése, átépítése és a városképi jelentőségű épületek felújítása – csupán a legfontosabb intézkedések, amelyek Dr. Rapcsák András nevéhez fűződnek.

A polgármester a rendszerváltás után a fejlődés, a jövő útját találta és nyitotta meg Hódmezővásárhely számára. Irányítása alatt alapjaiban szerveződött újjá a város önkormányzata: a képviselőtestület munkáját és a Polgármesteri Hivatal szervezetét a tanácsi hivatali struktúrából az önkormányzatiság követelményeihez igazodó rendszerbe szervezte.

Erős, fejlődőképes várost, összetartó, értékőrző közösséget teremtett.

Munkája elismerésként a képviselőtestület 2007-ben utcát nevezett el róla, 2008-ban a főtéren szobrot állítottak a városvezető tiszteletére.

Dr. Rapcsák András születésének 70. évfordulója alkalmából az önkormányzat vasárnap ünnepi megemlékezést tart. Mivel a legendás polgármester tevékenysége nem csupán Vásárhelyen, de az országos politikában is nyomot hagyott, Lázár János országgyűlési képviselő mellett Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes mond beszédet 14 órakor a Kossuth téren. 15 órától a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban „Hittel, akarattal, a tudás erejével – 70 éve született Dr. Rapcsák András” címmel emlékfilm vetítésére kerül sor. A Vásárhelyi Televízió munkatársai által készített alkotás premierjén Lázár János mond beszédet. Ezt követően fél ötkor a barátok és a tisztelők az emlékezés virágait a Kincses temetőben, az egykori polgármester sírjánál helyezhetik el. Az ünnepséget „Új vizeken járok” címmel 18 órakor emlékest zárja a művelődési központban, ahol Almási István polgármester mond köszöntőt.

Megszakítás