Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

700 milliós fejlesztés kezdődik az Erzsébet Kórházban

A betegellátás színvonalának növelése érdekében nyárra teljes egészében megújul az Erzsébet Kórház- Rendelőintézet „A” épületszárnya. A jelenleg is zajló munkálatok a pinceszint bővítését és modernizálását segítik elő, amely folytatásaként később az épület minden szintje átalakul majd. Ennek következtében egy új központi aktív betegellátó egységet alakítanak ki a vásárhelyi egészségügyi intézményben.

„A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet struktúraváltó infrastrukturális fejlesztése” című pályázat projektnyitó rendezvényét tartották a napokban a vásárhelyi kórházban. Itt többek között az is elhangzott, hogy a 90%-ban EU-s forrásból megvalósuló beruházás már a vásárhelyi önkormányzat fenntartási idejében indult meg. A több mint, 700 millió forintos fejlesztés a létesítményben komoly színvonal emelkedést eredményez majd.

– A TIOP-2.2.4-es projekt egy folyamatos építkezés fontos állomása. A kiemelt célok a magas színvonalú betegellátás biztosítása, a betegek elégedettségének növelése. Mindez a rendelkezésre álló erőforrások leghatékonyabb felhasználásával, a dolgozók munkakörülményeinek javításával – mondta Dr. Lénárt Endre a GYEMSZI Dél-Alföldi Térségi Igazgatóság egészségügyi főtanácsnoka.

A projekt a kórház „A” épületének több lépcsős átalakításába illeszkedik, amely most a pinceszintet érinti.

– Itt olyan feladatok vannak, mint a sterilizáló működtetése, vagy a tiszta-szennyes ruha raktár, amelynek munkáját a betegek közvetlen nem, de közvetve éreznek. Ebben az épületrészben a pinceszinten lesz még egy központi öltöző, amely a dolgozók komfortérzetét, azok munkakörülményeit javítják. A betegek számára már sokkal kézzelfoghatóbb lesz az épületbe való bejutást segítő központi betegfogadó, és az akadálymentes lift kialakítása. A beruházás a betegek számára egy sokkal színvonalasabb ellátást tud majd biztosítani – mondta dr. Kallai Árpád főigazgató.        

A már említett építkezéseken túl a projekt lehetőséget biztosít még az épület alagsorának kiszélesítésére, amely megnöveli az ellátás alapterületét. A beruházás teljes költségvetése 747,6 millió forint, ebből az Európai Unió 672,8 millió forintnyi támogatást nyújt. Az intézménynek mindehhez 74,7 millió forint önerőt kellett biztosítania. Az építkezés augusztusban indult, és a tervek szerint nyárra készül el.

A későbbiekben minden szintet hasonló módon bővítenek ki az A épületben, amely a kórtermek komfortérzetét is növeli majd. Ennek megvalósítására további nyertes pályázatokkal rendelkezik az intézmény.

Megszakítás