Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

75 éves befőttek a múzeumnak

Három üveg, 75 éves körtebefőttet ajánlott fel a hódmezővásárhelyi Szonda Lajosné a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak. Még Marika néni édesanyja tette el a befőtteket, amelyekről a múzeum főigazgatója azt mondta, ma is olyan állapotban vannak, hogy az embernek kedve lenne megkóstolni.

 

Még az édesanya tette el 1941-ben, ’42-ben és ’43-ban azt a 3 üveg körtebefőttet, melyeket a hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Lakóparkban élő Szonda Lajosné ajánlott fel a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak. Marika néni azt mesélte, 1963-ban, amikor az esküvőjükre készültek, édesanyja fel akarta bontani, mivel az esti lagzi előtt délben ebéddel várták a lányos háznál a vendégeket. A fiatal menyasszony ezt nem engedte, mondván, ha 20 évig nem nyúltak hozzájuk, most se tegyék.

 

– Sokkal jobb helye lesz a befőtteknek a múzeumban, mert úgy vélem az évek miatt jelentős az eszmei értékük – mondta Szonda Lajosné.

 

A Mezőgazdasági Múzeum 120 éve gyűjti a termeléssel, feldolgozással és fogyasztással kapcsolatos tárgyakat és dokumentumokat. Élelmiszerből viszont nem sok kiállítási tárgyuk van, kivéve a borokat és a pezsgőket.

 

– Öröm, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba kerülnek ezek a különleges befőttek. Gondoljuk csak át, ki őriz meg több mint fél évszázadon keresztül egy befőttet és vajon ez a befőtt, mit mesél el nekünk. Nagyon sok mindent arról, hogy a régi háziasszonyok hogyan és miként gondolkodtak a családról, a család ellátásáról és arról, hogy hogyan dolgozták fel a gyümölcsöt és hogyan tették azt el. Aszalták, vagy éppen lekvárt főztek, befőttet készítettek. Ha ránézünk az üvegekre, akkor látszódik, hogy milyen precízen tették el a gyümölcsöket. Még ma is olyan friss állapotot mutatnak, hogy szinte az embernek kedve lenne megkóstolni. Persze erről szó sincs! Innentől kezdve a Magyar Mezőgazdasági Múzeum műtárgyai lesznek – hangsúlyozta dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója az adomány átvételekor a lakóparkban.

 

A felajánlás egyébként azért is példaértékű, mert az elmúlt 10 évben nem igazán érkeztek adományok a múzeumba.

Megszakítás