Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

768 fő vesz részt a téli közfoglalkoztatásban

A közmunkaprogram a korábbi évektől eltérően idén a téli hónapokban is folytatódik. Hódmezővásárhelyen ebben az időszakban összesen 768 fő vesz részt, akik nemcsak tovább dolgozhatnak, de munkájukért több fizetést is kapnak. A kormányzat a várható infláció mértékének megfelelően mintegy 2, 4 %- kal emelte meg a közfoglalkoztatottak bérét januártól.

A kormányzat még 2013 ősszén döntött a közfoglalkoztatottak téli munkalehetőségének és képzésének biztosításáról, amelybe országosan mintegy 100 ezer fő kapcsolódott be. Így míg korábban ebben az időszakban senki, addig jelenleg a közmunkaprogramban összesen 768 fő dolgozik Hódmezővásárhelyen. A program első része 430 fővel még tavaly novemberben elindult, a második szakasz pedig idén január másodikától lépett életbe a városban és környékén.

– Ebben a szakaszban 326 főt foglalkoztatunk. Ők azokat a tevékenységeket végzik nagyrészt, amelyek december 31-én véget ért programokban is voltak. Tehát dolgoznak ugyanúgy a belvízi védekezésben, az erdőtelepítési és gondozási feladatokban, de ellátnak parkgondozási és intézményi feladatokat is. Nagyon széles körű az a tevékenység, amiben részt vehetnek – mondta Nagyné Tari Ibolya a Jogi Iroda, Személyzeti és Adminisztrációs csoportjának vezetője.

Januártól változik a közfoglalkoztatottak bérezése is, ami azt jelenti, hogy az infláció várható mértékének megfelelően mintegy 2,4 %-kal emelkedik az alap- a szakképzett és a munkavezető kategóriában a fizetés.

– A legkisebb bér így, amit 8 órában keresnek, 77300 forintra emelkedett. Aki szakmunkásként dolgozik, annak 99100 forint a bruttó bére, a munkairányítók 85050 forintot kapnak, illetve azok a munkairányítók, akik szakképzettek, azokat a legmagasabb összeg, azaz 109040 forint illet – tette hozzá Nagyné Tari Ibolya.

A bérezés kapcsán az is fontos változás, hogy a közfoglalkoztatottak a családi adókedvezményt már nemcsak a személyi jövedelemadó, hanem a járulékok tekintetében is igénybe vehetik, amely főleg a többgyerekesek esetében jelenthet majd nettó fizetésnövekedést. Közben az önkormányzat már a program folytatásán dolgozik. A kormány ebben az évben a tavalyihoz képeset többet, azaz összesen 184 milliárd forintot szán közfoglalkoztatásra.

Megszakítás