Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

80 táncossal ünnepelt az 50 éves Kankalin

Közel nyolcvan táncos lépett fel hétvégén azon a jubileumi gálaműsoron, amelyen a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjas Kankalin Néptáncegyüttes fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelték. A rendezvényen  az együttes egykori táncosai és zenészei is közreműködtek.

Szilágysági, rábaközi, moldvai, kétegyházi és mezőkölpényi táncok: ez volt a repertoár azon a nagy sikerű jubileumi gálaműsoron, amelyen a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjas Kankalin Néptáncegyüttes ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. A néptáncegyüttest fél évszázaddal ezelőtt B. Szűcs Istvánné alapította, aki maga sem gondolta, hogy a Kankalin 50 év múlva is virágzik és a lelkes táncosoknak köszönhetően mára Hódmezővásárhely egyik legjelentősebb kulturális értékévé válik.

– Ez a kis csoport egy mozgalommá nemesedik és változik. Sokkal többet jelent önmagában annál, mint egy tánccsoport. Jelenti a város legszebb népi emlékeinek ápolását, az összetartozásunkat és a közös kulturális értéket. Ha valaki meg akarja mondani, hogy mi az, hogy Hódmezővásárhely és miért vagyunk mi közösen vásárhelyiek – tágabb értelemben magyarok – akkor ebben a zenében és ebben a táncban megtalálja erre a kérdésre a választ. Ez az, ami összeköt bennünket – mondta köszöntőjében Lázár János polgármester.

A rendezvényen egy-egy alkalommal 13 fős zenész gárda és mintegy nyolcvan táncos lépett színpadra. Külön érdekesség, hogy a jelenlegi táncosokon kívül az együttes egykori táncosai és zenészei is közreműködtek. Volt olyan vendég, aki egykor 10 évig rendszeresen táncolt a Kankalinnal, és külön ezért az eseményért Angliából látogatott haza. A Kankalin nem csak Hódmezővásárhelyen népszerű, hiszen megfordultak többek között Franciaországban, Németországban és Erdélyben. A néptáncosok komoly eredményeket tudhatnak maguk mögött.

– A klasszikusnak számító minősítő fesztiválokról többféle minősítésekbe tartozó eredményeket értünk el. Megszereztük a kategóriában elérhető legmagasabb arany 3-as fokozatot. Azóta a gyermek- és ifjúsági csoportjainkkal versenyeztünk. Többször bejutottunk a Százszorszép Néptánc- és Ifjúsági Gálára – mondta Kis-Jakab Péter, a Kankalin Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

Megszakítás