Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

870 laptopot kapnak a hódmezővásárhelyi iskolák

Összesen 870 laptopot nyert Hódmezővásárhely. A hordozható számítógépek a város hét iskolájába kerülnek, ahol a következő tanévtől segíthetik a tanulók egyéni fejlesztését. Tóthné Kecskeméti Katalin és Zakar Péter mai sajtótájékoztatóján megtudtuk: a vásárhelyi diákok az őszi félévben már a saját tempójukban, külön laptopokon tanulhatnak, amelyet nem csak az informatika, de a matematika, földrajz és egyéb órákon is aktívan használnak.

Egy sikeres TIOP pályázatnak köszönhetően az
önkormányzat hét közoktatási intézmény számára 870 hordozható számítógépet nyert. A mintegy 112 millió forintos, száz százalékban pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés során 832 tanulói és 38 tanári laptop beszerzésére kerül sor. Az eszközparkból 320 számítógép – 41 millió forint értékben – a kistérségi fenntartásban működő Klauzál Gábor Általános Iskolához kerül.

– Fontos, hogy a kommunikációs és információs kultúra fejlődésével lépést tudjanak tartani a fiatalok, ezért már gyermekkorban meg kell tanulniuk a számítástechnikai eszközök kezelését, használatát – mondta el a mai sajtótájékoztatón Tóthné Kecskeméti Katalin. A hódmezővásárhelyi önkormányzat Oktatási,
kulturális, ifjúsági és sport bizottságának elnöke kiemelte: a pályázati siker
lehetőséget ad a tanulók magas színvonalú és differenciált képzésére, azaz az iskolákban zajló kompetencia alapú oktatás során a tanulók a saját ritmusuknak, készségeiknek megfelelő ütemben haladhatnak a tananyaggal.

– A kompetencia alapú oktatás fejlesztése mellett az esélyegyenlőség szempontjából is kiemelt fontosságú a program. Nem minden gyermek otthonában van számítógép, az
iskolában viszont nap mint nap egyformán használhatják ezeket az eszközöket – tette hozzá Tóthné Kecskeméti Katalin.

A
tanulói és tanári laptopokon spelciális digitális tananyag szoftverek segítik majd a diákok képzését, így a számítógépek nem csak az informatika, de a földrajz, a matematika és más órákon is aktív szerepet kapnak.

– A tanórákon mindez egy olyan integrált
rendszerben fog működni, ahol a tanári laptop vezérli az oktatást, de a diákok
a saját igényüknek, képességüknek megfelelően jutnak majd hozzá az
információhoz. A pedagógus az ismeretanyagok közötti eligazodást fogja segíteni
– tudtuk meg Zakar Pétertől a Polgármesteri Hivatal Informatikai csoportvezetőjétől.

A hordozható számítógépeket októberben
szerzik be a vásárhelyi iskolák.

Megszakítás