Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

896 millió forintból valósul meg a Szabadság téri városrehabilitáció

2013 elején kezdődik a Szabadság tér rehabilitációs programja, amelynek köszönhetően nemcsak széles körű felújításokat valósítanak meg a városrészben, de a közösségi életet is új alapokra helyezik. A beruházás értéke több mint 896 millió forint.

 

A Szabadság tér Hódmezővásárhely társadalmi, fizikai, gazdasági szempontból is leszakadással fenyegetett településrésze: a lakásállomány leromlott, kevés a közösségi funkciót betöltő tér. Ezért is nagy jelentőségű, hogy sikerrel zárult a Szabadság tér rehabilitációjára benyújtott pályázat. Erről értesítette a Dél-alföldi Regionális Ügynökség Hódmezővásárhely önkormányzatát, így 2013 elején kezdetét veszi a Szabadság tér rehabilitációs program.

– Az önkormányzat átfogó felújítási programot dolgozott ki. A Szabadság téren és környékén lakók életének szinte minden területén szeretnénk javítani, változtatni. Megújul az otthonok egy része, az utak, parkok, játszóterek, a piac, az iskola, a templom, a parókia és a felújítások mellett a közösségi életet is új alapokra kívánják helyezni, tehát ilyen jellegű helyiségeket is szeretnénk kialakítani – mondta Almási István polgármester.

Hat Szabadság téri társasház homlokzat-felújítása és nyílászáró cseréje fog megtörténni, 302 millió forint értékben. Ezeknek az épületeknek csak 10 %-a önkormányzati tulajdon, ennek ellenére a felújítás költségeinek csupán 5 %-át kell a tulajdonosoknak finanszírozniuk, 25 %-ot az önkormányzat, 70 %-ot pedig az Európai Unió biztosít.

– Helyreállítjuk a városrész valamennyi tér-, út-, és járdafelületét, ez 116 millió forintos összegben kerül megvalósításra. Ezen felül megújulnak a zöldfelületek 35 millió forint értékben – mondta Almási István.

Ezen felül megújul az óvodai játszótér 20 millió forint, a Szent István Általános Iskola 127 millió forint, és a piac csarnoka 20 millió forint értékben. A Szent István Király Plébánia nyílászáró cseréjére és lábazati vízszigetelésére, illetve a Városi Stadion öltözőjére 64 millió forintot fordítanak, valamint 20 millió forintért kiépítik a közbiztonságot szolgáló térfigyelő kamerarendszert is.

A Szent István Általános Iskola alagsorában 42 millió forint összegben, olyan helyiségek kerülnek kialakításra, amelyekben segítő foglalkozások és közösségi programok kapnak helyet. 30 millió forint támogatást nyújtanak a nonprofit szervezeteknek is, saját projektjeik megvalósítására.

– Az összes költség 896 millió 41 ezer 910 forint, a vissza nem térítendő támogatás 694 millió 444 ezer 867 forint, az önkormányzati támogatás 201 millió 597 ezer 43 forint – összegzett a polgármester.

A támogatói szerződések megkötése után kerül sor a közbeszerzési eljárás lebonyolítására, így 2013 elején kezdődhetnek a munkálatok, amelyek várhatóan 2014 decemberére fejeződnek be.

Megszakítás