Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

9100 nyertes pályázó fejleszthette vállalkozását Csongrád megyében

A Virágzó Vidékünk Roadshow utolsó állomásához érkezett. Ezúttal Hódmezővásárhelyen találkozhatott a közönség azokkal a Csongrád megyei termelőkkel és vállalkozókkal, akik a magyar vidék hagyományait és értékeit megőrizve fejleszthették vállalkozásukat a Darányi Ignác Tervnek köszönhetően.

Antalóczy Tibor egyike annak a 9100 nyertes pályázónak, aki a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programjában támogatást kapott Csongrád megyében. 9 millió forint európai uniós forrás segítségével olyan modern digitális fotólabort alakított ki, ahol nagy példányszámban, akár interneten keresztül is lehet nyomtatni a papíron kívül többek között vászonra vagy üvegre.

– Tudtunk bővíteni a termékskálánkat, főleg olyan irányba, hogy ezeket a termékeket nagyon gyorsan, nagyon egyszerűen tudjuk megcsinálni, amire eddig nem nagyon volt lehetőség, tehát ezekre a termékekre máskülönben napokat, heteket kellett várni, amíg hagyományos módszerekkel az ember ezt legyártotta – mondta Antalóczy Tibor vállalkozó.

A Virágzó Vidékünk országjáró roadshow Csongrád megyei állomásán, Hódmezővásárhelyen az állami földprogramért felelős államtitkár elmondta: a 2007-2013-as fejlesztési időszakban Magyarország 3000 milliárd forint európai uniós támogatáshoz jutott, amely mintegy 1400 milliárd pályázati úton elnyerhető hozzájárulást jelentett az agrárium és a vidékfejlesztés számára.

– 53 milliárd forint jutott Csongrád megyére ebben a támogatási rendszerben. Fiatal gazda termelőknek 2,6 milliárd forintot, kertészeti korszerűsítésekre 5,9 milliárd forintot, különféle technológiai berendezésekre szintén 2,8 milliárd forintot, speciális agrár-környezetgazdálkodási támogatásokra pedig 8,1 milliárd forintot fizettünk ki – mondta Dr. Bitay Márton, állami földprogramért felelős államtitkár.

A legtöbb forrást Csongrád megyében is az állattartó telepek korszerűsítésére fordították.

– Egy fejőházat szeretnénk építeni, ami már folyamatban van. 350 milliós beruházást tervezünk és 50%-os támogatottságot nyertünk, mivel NATURA 2000-es területen tevékenykedünk, tehát a megnyert pályázati vagy támogatási összegünk 171 millió forint – mondta Kellerné Mencser Mária, az Árpád-Agrár Zrt. szarvasmarha ágazatának vezetője.

A roadshow egész napos programján a sátrakban Csongrád megyei termelők kínálták portékáikat, a szórakozásról pedig helyi és országos fellépők gondoskodtak.

Megszakítás