Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

95 milliót fordíthat fejlesztésre Székkutas

95 millió forint értékben indultak meg fejlesztések Székkutas központjában – jelentette be sajtótájékoztatóján Szél István polgármester. A Leader pályázatból finanszírozott, civil összefogással megvalósuló beruházások a helyi művelődési házat, a területi gondozási központot és a főteret is érintik.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Darányi Ignác Tervének keretében valósul meg, többnyire 100%-os finanszírozással Székkutas központjának felújítása. Nemrégiben a helyi sporttelep fejlesztése kezdődött meg a településen, de több újabb sikeres Leader pályázatnak köszönhetően ma már egyszerre több beruházás kivitelezése is elindult Székkutason.  

– Székkutas község fejlesztése, a Székkutasi Vendégváró Egyesület által beadott pályázaton keresztül 40 millió forint értékben kezdődik meg. A Területi Gondozási Központ területét újítjuk meg, valamint a művelődési ház nyílászáróit szeretnénk teljes mértékben kicserélni.

Homlokzatfejlesztést és hőszigetelést fog kapni a művelődési ház. Ezzel a pályázattal a Pince Klub előtti tér is megújul. Mindez várhatóan a jövő év november végére készül el – mondta Szél István polgármester.

A székkutasi piac és a főtér fejlesztésére, a település központjában található parkolók megújítására a Gregus Máté Bio Kertbarát és Faluszépítő Közhasznú Egyesület szintén sikerrel pályázott. Ennek a projektnek az összköltsége 50 millió forint, amely 85%-os uniós támogatásban részesül. A beruházás kivitelezéséhez szükséges önerőt 13 millió forint értékben az önkormányzat biztosítja. A projekt várható befejezése 2014 novembere.

Mindemellett a művelődési ház belső megújítására is lehetőség lesz, amelyre 3,5 millió forint értékben a Székkutasi Olvasókör pályázott szintén a Leadernél. A most indult beruházások összköltsége 95 millió forint. A sikeres megvalósításhoz azonban civil összefogásra volt szükség.

– Magam és a civil szervezetek, valamint Székkutas lakossága nevében annyit szeretnék mondani, hogy nagyon szépen köszönjük ezt az egyedülálló fejlődési lehetőséget, amelyet a Polgármesteri Hivatallal közösen elindítottunk, amelyekkel Székkutas kultúráját és infrastruktúráját tudjuk fejleszteni – mondta Szombat Mihály, a Székkutasi Vendégváró Egyesület elnöke.

Az elmúlt majd négy év során Székkutas megújítására közel hárommilliárd forint érkezett a településre. Ez lakosonként több mint egymillió forint fejlesztési pénzt jelent.

Megszakítás