Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A 62. lövészzászlóalj harci készenlétét vizsgálja a NATO

A vásárhelyi székhelyű 62. lövészzászlóalj minden erejével egy őszi NATO ellenőrzésre készül. Ma a dóci lőtéren párbajlövészetet és harcjármű gyakorlatot hajtott végre az állomány.

Harci készenlét ellenőrzésre kerül sor októberben a NATO-nak nemzetközi feladatok ellátására felajánlott 62. lövészzászlóaljnál. A Magyar Honvédség és a NATO vezetői az alakulat felkészülését fogják megvizsgálni, ennek érdekében a zászlóalj harccsoport hónapok óta többszintű gyakorlatokkal készül az eseményre. Ezúttal egy három napon át tartó, úgynevezett párbajlövészeten, valamint harcjárművek lőgyakorlatán igyekeznek bizonyítani a katonák.

– Ez a párbajlövészet az egyéni lőgyakorlatok csúcsán áll. Itt két csapat versenyez egymással és saját céljaik leküzdésével ejtik ki a másik csapat lövészét – mondta Ceglédi Mihály a 62. lövészzászlóalj II. századának századparancsnoka.

A gyakorlaton futni, tárazni kell a katonáknak és a lehető leggyorsabban, összehangolt munkával a feladatok precíz végrehajtásra van szüksége az öt főből álló csapatoknak. A négy lövész Kalasnyikovval, a géppuskás PKM típusú fegyverrel teríti le a célokat.

 – Úgy veszem észre, hogy a katonák nagyon élvezik. Ez a kis adrenalin löket, amely a versenyszellem következtében kialakul bennük, egyéni eredményekben is jobb teljesítményre sarkallja a katonákat – mondta Nagy Gábor rajparancsnok.

Ezzel párhuzamosan harcjármű lőgyakorlatok is zajlanak a lőtéren.

– A BTR 80-as és 80A-s harcjárművekkel hajt végre az állomány megadott egyéni lőgyakorlatot, illetve később harcjármű tűzpárbaj lőgyakorlatokat. Jelenleg a kezelőszemélyzetnek előremozgás közben rövid, illetve hosszú megállásokból kell célokat leküzdenie – tette hozzá Ceglédi Mihály a 62. lövészzászlóalj II. századának századparancsnoka.

A felkészítésen hat harci járművet használnak folyamatosan, a párbajlövészeten 150 katona vett részt, valamint 40-en mesterlövész Gepárd típusú fegyverrel versengett egymással.

Megszakítás