Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A Bercsényi utcai kameráról

A sajtóban valótlan állítások jelentek meg a Bercsényi utcába telepített közbiztonsági térfigyelő kameráról. A további félreértések elkerülése érdekében részletes tájékoztatást adunk az elmúlt hónapokban zajlott kameratelepítésekről.

 

Hét éve kezdődött Hódmezővásárhelyen közbiztonsági térfigyelő kamerarendszer kiépítése, amelynek célja a közterületek és a közbiztonság védelme. Jelenlegi közel 350 kamera van felszerelve a város közterületein, amelyek közül mintegy 70 kamera került beszerzésre az önkormányzat 2017 év eleji döntése értelmében, több városrészt bevonva a rendszerbe.

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2017. évi költségvetési rendelet elfogadásával jóváhagyta a térfigyelő kamerarendszer bővítésének pénzügyi fedezetét. Ennek megfelelően az önkormányzat 2017. február 1. napján indított hirdetmény és tárgyalás nélküli közbeszerzési eljárást a Kbt. 115. § (1) bekezdése alapján „A térfigyelő kamerarendszer bővítése 2017” tárgyában. Az ajánlattételi felhívás az alábbi teljesítési helyszíneket rögzítette: Kálvin János tér, Kinizsi u. és Bercsényi u., Oldalkosár u. A telepítési helyszínek leellenőrizhetők az eljárás eredményéről szóló tájékoztatóból (II.2.3. pont), amely a Közbeszerzési Értesítő 2017. március 24-i számában jelent meg http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_3100_2017/.

 

A fenti hivatkozott közbeszerzési eljárás eredményeként a vállalkozási szerződés 2017. február 22. napján került megkötésre.


A szerződés egy alkalommal került módosításra, 2017. október 10. napján. Ekkor a  Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság kereste meg Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatát annak érdekében, hogy a folyamatban lévő térfigyelő kamerarendszer-bővítés keretében további, bűnmegelőzési szempontból kiemelt területeken is megvalósuljon a fejlesztés, valamint lehetőség szerint a meglévő kamerák közül minél több felújításra kerüljön.

 

A módosítás a műszaki tartalom változásával járt együtt, és a Bercsényi utcában nemhogy nőtt, hanem csökkent a kamerák száma. Ezek a kamerák a város más részein kerültek telepítésre. A telepítési helyek változása leellenőrizhető a szerződés módosításáról szóló – a következő linken elérhető http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_15471_2017/ – tájékoztatóból, mely a Közbeszerzési Értesítő 2017. november 2-i számában jelent meg. A VI.1.3. pontban a következő telepítési helyszínek kerültek feltüntetésre: Kálvin János tér, Kinizsi u. és Bercsényi u., Oldalkosár u., Kertváros, Teleki – Dr. Rapcsák András u. kereszteződése, meglévő kamerarendszer bővítése.

 

Az elmúlt két hónapban, illetve a kivitelezés ütemezésének megfelelően január hónapban az alábbi helyszínekre kerültek, illetve kerülnek kamerák telepítésre:

–          Oldalkosár utca

–          Kertváros városrész (Hóvirág utca, Ipoly utca, Móricz Zsigmond utca)

–          Kálvin János tér (Bethlen István utca, Petőfi utca)

–          Vöröskereszt utca

–          Bercsényi – Kinizsi utca 

–          Teleki – Pálffy – Dr. Rapcsák András utcák

 

A kamerák a rendőrséggel együttműködésben meghatározott helyekre kerülnek telepítésre, a kamerarendszer a rendőrséghez van bekötve, az önkormányzatnak lehetősége sincs a felvételek megtekintésére. A bővítési helyszínek kijelölése évek óta a rendőrség szakmai együttműködése mellett, a bűnmegelőzési és bűnüldözési szempontok figyelembe vételével történik. A Bercsényi utca nagy forgalmat lebonyolító utca, a Kálvin János tér felőli végén üzletek találhatóak és néhány száz méteren belül a buszpályaudvar.

 

A rendőrség a felvételek kezelése során a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el, a közterületen elkövetett bűncselekményeket követően letölti és ellenőrzi a kamerák felvételeit.

 

A közbiztonsági térfigyelő kamerarendszernek köszönhetően az elmúlt lassan közel egy évtizedben szinte nullára csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma azokon a területeken, ahol kamerarendszert építtettek ki.

 

Megszakítás