Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről szólt az EVP Klub előadása

A népbetegségnek számító csontritkulásról és kezeléséről kaptak tájékoztatást az EVP Klub legutóbbi előadásán az érdeklődők. Aki fontosnak tartotta a megelőzést, még csontsűrűség vizsgálatot is kérhetett.

A csontritkulás néma kórnak számít, mert sokszor már csak akkor veszik észre a betegek, amikor a csigolyáik összeestek és testmagasságuk lecsökkent. Magyarországon 900 ezren szenvednek ebben a kórban és csupán 80 ezer főt kezelnek. Pedig nagyon fontos lenne a korai felismerés, mert súlyos szövődményként a csontok sorozatos törését eredményezheti.

– Nagyon fontos a helyes életmód, így a rendszeres testmozgás, a megfelelő kálcium és D vitamin bevitel, ezért előnyben kell részesíteni a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását, valamint a sok kálcium miatt a fehérjedús étrendet – mondta dr. Bartkó Judit reumatológus szakorvos.

A csontritkulás a nők körében elterjedtebb, mert a menopauza után kevesebb ösztrogén termelődik, ami miatt felgyorsul a csontvesztés, ezért főleg a hölgyeknek érdemes bizonyos életkor felett rendszeresen ellenőriztetni csontsűrűségüket.

– 60-65 éves korban mindenképpen ajánlott a csontsűrűség vizsgálat, amelyeket ultrahangos mérésekkel végzünk, az ujjpercről és a sarokcsontról szoktunk méréseket készíteni. Ha ebben az esetben felmerül a csontritkulás gyanúja, akkor szakorvoshoz, reumatológushoz irányítjuk a beteget – tette hozzá a szakember.

Ha már kialakult a csontritkulás, akkor a betegnek speciális gyógytornára van szüksége, amellyel az izmokat és a csontokat lehet erősíteni, de a hetente több alkalommal a napon való tartózkodás is fontos, hiszen a D vitamin előállításához a napfény elengedhetetlen. A szakemberek szerint a megfelelő terápia alkalmazásával nagymértékben lehet javítani a csontok állapotát.

Megszakítás