Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A Don-kanyar hőseire emlékeztek

A doni hadművelet 69. évfordulója alkalmából gyászmisét és ökumenikus istentiszteletet tartottak a belvárosi katolikus templomban. Az eseményt a Történelmi Vitézi Rend és a Hódmezővásárhelyi Trianon Társaság szervezete. A tagok a Magyar Királyi 2. hadseregre emlékeztek, amely a legnagyobb veszteséget szenvedte el a II. világháború során.

1943. január 12-én kezdődött el a Vörös Hadsereg támadása a magyar csapatok ellen a Don-kanyarban. A szovjetek áttörték a létszámában elenyésző, gyengén felszerelt, de még a későbbi orosz források szerint is hősies ellenállást tanúsító doni magyar arcvonalat, melynek során odaveszett a 2. magyar hadsereg jelentős része.

– A 207 ezer főből – ennyiből állt a hadsereg – közel 120 ezer ember veszett oda a harcokban és a hadifogolytáborokban. A harcok során elveszett a technika 80%-a, a harckocsik és a tüzérség 100%-a is megsemmisült, de az anyagi veszteségen túl számunkra az emberek a legfontosabbak,  hiszen magyar vér hullott 2000 kilométerre az ezer éves határtól – mondta Kovács Ferenc, a Trianon Társaság tagja.

A magyar történelem legtöbb áldozatot követelő vereségének helyi katonák is részesei voltak, hiszen 133 vásárhelyi soha nem tért haza. A kommunizmus évei alatt hallgatni kellett a csata részleteiről és még a halottakra sem lehetett emlékezni. A Történelmi Vitézi Rend, valamint a Hódmezővásárhelyi Trianon Társaság viszont már közel egy évtizede minden évben fejet hajt a doni csatában elhunytak előtt. Idén a tagok a belvárosi katolikus templomban gyászmisét és ökumenikus gyászszertartást szerveztek, majd a II. világháborús emlékműnél koszorút is elhelyeztek.

Megszakítás