Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A fizika nem elvont tantárgy

A Szőnyi Benjámin Általános Iskola adott otthont a Városi Fizika Munkaközösség által szervezett „lézeres” fizika PPT versenynek. A szervezők a versennyel a kutatómunka ösztönzését tűzték ki célul, valamint, hogy megmutassák: a fizika a mindennapjaink része.

A lézer témaköréhez kapcsolódó fizika versenyre 13 háromfős csapat hozta el háromhavi gyűjtőmunkájának eredményét, egy-egy 10 perces power point bemutatót a Szőnyi Benjámin Általános Iskolába. A versenyre hetedik osztályosoktól a tizenegyedikesekig érkeztek tanulók a város 5 intézményéből. A megmérettetés témáját az előző évi verseny közönségszavazása alapján választották ki a szervezők.

–  Arra a felhívásunkra, hogy mit jelent számunkra a lézer, összegyűjtötték a tudást, a tapasztalataikat, hogy hol, és miben használják ezt – mondta Béleczkiné Tatár Katalin, a Városi Fizika Munkaközösség vezetője.

A lézer 1960-ban jelent meg és azóta számos felhasználási területe alakult ki. Ezek közül azonban más érdekelte a versenyzők közül a fiúkat és más a lányokat.

– A lányoknál inkább a technika, a zene, a videoklipek, a fiúknál meg egyértelműen a hadászat izgalmasabb része és az orvostudomány volt az előnyben részesített felhasználási terület – mondta Béleczkiné Tatár Katalin.

Miközben bizonyos reál szakok – mint például a fizika – népszerűsége az utóbbi években csökkent az egyetemekre, főiskolákra felvételizők körében, a fizikai kutatások mindennapi életben való felhasználása roppant szerteágazó. A versenyen elhangzott: a tantárgy megszerettetéséért sokat tehetnek maguk a pedagógusok is a kísérletezés, a kutatómunka és az egyes témákban való elmélyülés lehetőségének biztosításával, valamint a kreativitást igénylő versenyek szervezésével.

A lézeres fizika versenyt a Németh László Gimnázium csapata nyerte: Nagy Gréta, Bodzsár Mihály és Csernák Attila.  Ők a III. Évezred, az Ökovilág és a Látóhatár kiadványaival lettek gazdagabbak.

 

Megszakítás